SvijetVijesti

Analiza: Bliži se ključni NATO samit, sve oči uprte u BidenaNaredne dvije sedmice imaju sve elemente da postanu historijske. Od sastanka lidera NATO-a u Washingtonu mogu se očekivati velike objave o Ukrajini. Bit će i otkriveno ko će biti protivkandidat Donaldu Trumpu, svijet će posmatrati i to kako se trenutni predsjednik SAD-a Joe Biden bori za svoj politički život.

Nastavljaju se posljedice katastrofalnog nastupa predsjednika Bidena na debati od prije nešto više od sedam dana. Naizgled, on inzistira na tome da će ostati kandidat, ali istina je da se čini da će nadolazeći dani biti uspješni ili prijelomni za njega, piše SkyNews u osvrtu na nadolazeći period.

Apsolutno niko nije siguran šta će se dogoditi, ali postoji nekoliko scenarija.

Kasno u nedjelju čelnici Demokratske stranke u Kongresu sastali su se sa svojim redovnim članovima kako bi ispitali mišljenje o tome trebaju li potvrditi Bidena kao ili ga službeno pozvati da odstupi.

Dok se ovih dana sastaju oko odluke, sve će oči biti uprte u predsjednika koji je domaćin godišnjeg NATO samita u Washingtonu – najvećeg događaja takve vrste u posljednje tri decenije.

U glavnom gradu Amerike boravit će lideri 30 država. To je savršena pozornica za predsjednika da dokaže da ima ono što je potrebno.

Ali rizici od pogrešnih koraka, koji naglašavaju kognitivni pad, su ogromni. Sjećamo se sastanka G7 prije samo nekoliko sedmica. U to vrijeme, kad su se video zapisi s predsjednikom Bidenom pretvorili u šaljive video isječke, osoblje Bijele kuće reagiralo je s bijesom. Zatim je uslijedio debakl u predsjedničkoj debati, potvrđujući zabrinutosti.

Čini se nezamislivim da će postojati bilo kakav otvoreni pritisak da se Biden stjera u stranu prije četvrtka kada završi samit NATO-a. Poniženje ovdje nije cilj.

Ali nakon predsjednikove NATO konferencije za novinare, na kojoj će njegov nastup biti njegov najnoviji test, vjerovatno će se spojiti odluke o njegovoj budućnost. Dakle, petak je ključni dan.

Ipak, ne postoji plan za promjenu konja ovako kasno u utrci. Američki sustav ne sastoji se od stranačke strukture koja može otjerati vođu. To je odluka Joea Bidena.

Njegov intervju u udarnom terminu na ABC News prošlog petka bio je uglavnom bez gafova, ali jedva da je smirio paniku Demokratske stranke. Bio je prkosan.

“Da se Svemogući Gospodin spusti i kaže ‘Joe, izađi iz utrke’, ja bih izašao iz utrke”, rekao je voditelju ABC-a Georgeu Stephanopoulosu. “Ali Gospodin Svemogući ne silazi”.

Izvan Svemogućeg, pritisak u stvarnom svijetu sastojat će se od ogromne nelagode javnosti od strane njegove stranke, dokaza o daljnjim katastrofalnim izborima protiv Trumpa i, što je najvažnije, promjene u razmišljanju unutar njegovog unutarnjeg kruga – njegove supruge Jill, njegove sestre Valerie, sina Huntera i najbližih političkih savjetnika.

Svi oni stoje uz njega i njegovo uvjerenje da je psihički akutan i da sam može pobijediti Donalda Trumpa. Nazovite to ohološću, tvrdoglavošću, poricanjem ili uvjerenjem – za sada stoji.

Dakle, šta dalje ako pritisak postane prevelik ili ako Svevišnji ipak pozove?

Najdramatičnija opcija bila bi da predsjednik Biden odstupi s mjesta kandidata i predsjednika ovog mjeseca.

To je nesumnjivo najlogičniji i najčišći način kojim Demorkatska stranka može napredovati na izborima ako je konsenzus da predsjednik Biden ne može pobijediti i da se ne bi trebao kandidirati.

Kamala Harris, potpredsjednica, tada bi položila prisegu kao predsjednica i postala kandidatkinja Demokratske stranke za izbore u novembru. Što je još važnije, to bi joj omogućilo da se kandidira kao provjerena obnašateljica dužnosti. Izabrala bi novog protivkandidata.

Postoji ključno finansijsko razmatranje koje podržava ovu opciju. Milioni dolara finaniranja kampanje u blagajni Demokratske stranke dodijeljeni su kampanji Biden-Harris. Dakle, samo Kamala Harris ima automatski pristup tim sredstvima.

Ova opcija postavlja pitanje koliko je Harris pogodna. Ako se čini da će ostarjeli predsjednik Biden izgubiti od Trumpa, pa, koliko su onda veće šanse Harris?

Svakako, ankete stavljaju Harris-Trump iznad opcije Biden-Trump. Napadi tima Trump u kampanji na Harris sugeriraju da je vide kao prijetnju.

Druga bi opcija bila da predsjednik Biden ostane na mjestu predsjednika, ali da ostane po strani kao kandidat 2024.

Postavlja se pitanje hoće li Kamala Harris postati kandidatkinja ili će se na konvenciji Demokratske stranke u Chicagu u avgustu na mini predizborima izabrati novi kandidat koji još nije provjeren.

To bi uzrokovalo zbrku, a izgled da se afroamerički kandidat prijestolonasljednica Harris zaobiđe za nekoga drugog bio bi viđen kao kontroverzan.

Obračun na konvenciji u avgustu također bi nesumnjivo potaknuo unutarnju borbu između onih koji bi željeli taj posao. Javila bi se i složena pitanja finansiranja, s obzirom na pravila o blagajni Biden-Harris.

Sve opcije nose veliki politički rizik za Demokratsku stranku i osigurat će da fokus bude na njima, a ne na egzistencijalnoj prijetnji koju vide u Trumpu.Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button