BiH

Da li će i kako osobe zaražene koronavirusom glasati na izborima u BiH?










Željko Bakalar predsjednik CIK-a rekao je daje  trenutno najveća dilema kako ljudima zaraženim koronavirusom ne uskratiti pravo glasa, a da se opet ispoštuje Izborni zakon u BiH.
Kako je dodao postoji mogućnost da se omogući glasanje takvim osobama uz pomoć mobilnih timova, ali je problem što se birački spiskovi zaključuju 45 dana pred održavanje izbora.
“Postavlja se pitanje šta uraditi s ljudima koji se zaraze sat, dan ili dva pred održavanje izbora ili ako budu imali rješenja o samoizolaciji bez obzira na to da li su zaraženi ili ne, oni neće moći izaći na sama birališta. U narednom periodu ćemo se baviti ovom temom, ali morat ćemo se kretati unutar zakona i vidjeti koje su nam sve mogućnosti za to”, rekao je Bakalar.

“Ne može CIK biti zakonodavac, zakone donosi Parlamentarna skupština BiH, a i u samoj izbornoj godini nije popularno da se zakon mijenja, Mostar je bio izuzetak iz drugih razloga. Međutim, ukoliko stanje u vezi epidemije bude pogoršano možda ne bi ni to bilo loše, ali se ipak moraju pronaći adekvatna rješenja te da i mi unutar institucije raspravimo koje bi to bile moguće opcije ako epidemija uznapreduje kako budemo išli u ove zimske mjesece”, pojasnio je.

Naš sagovornik je podsjetio da su u regiji već provedeni izbori i da je ostala još Crna Gora u kojoj će se održati 30. augusta. Kako je naveo, njihova iskustva će pomoći kao jedna vrsta smjernica za našu državu.

“Mi smo u kontaktu s izbornim komisijama Hrvatske, Srbije i Crne Gore pa ćemo probati barem preko Zooma održati grupni sastanak kako bi razmijenili iskustva, ali njihovi izbori su se ipak održali u ljetnim mjesecima, a po svim prognozama kada se bude ulazilo u zimu moglo bi biti više zaraženih, ali pratit ćemo situaciju i u hodu pokušati rješavati stvari i apelirati i na zakonodavca ako bude trebalo”, istakao je Bakalar.

Bitno je naglasiti i to da su zemlje regiona za osobe zaražene koronavirusom organizovale glasanje uz punomoć. Dakle, s obzirom na to da ta osoba ne može doći u javnost ukoliko je zaražena, u njeno ime je glasala osoba od povjerenja i glasački listić predala članovima biračkog odobra. Bakalar je rekao da je upoznat s takvim modelom, ali da trenutno ne može govoriti o tome koliko je moguć u našoj državi.

“Postavlja se pitanje kako ljudima ne uskratiti pravo glasa, a opet s druge strane kako zaštititi sve druge ljude i spriječiti zarazu. Ovo je zaista komplikovana situacija s kojom se do sada nismo susreli, ali obratimo pažnju na birača koji želi glasati, nije zaražen, ali ima rješenje o samoizolaciji. Da li njega može posjetiti mobilni tim koji inače idu u zatvore, bolnice, birača koji se unaprijed prijave u svojim domovima jer su nepokretni, ali se taj birački spisak zaključuje 45 dana pred izbore. Vidjet ćemo da li se takva opcija može aktivirati ili uz pomoć druge osobe kroz neke druge kategorije. Raspravljat ćemo o tome u narednom periodu i pronaći najbolje rješenje”, poručio je Bakalar.
Izvor: klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button