• 5 telećih odrezaka
• so i biber
• 1/2 kašike zdrobljene kadulje
• 5 kriški kuhane pileće šunke
• paprika
• 2 kašike paradajz-pirea
• 5 dg ulja
• 1/2 dl kiselog vrhnja
• 1/2 kašike brašna
Priprema:
Odreske natučemo, pospemo kaduljom, posolimo i obložimo pilećom šunkom. Pospemo biberom i paprikom, namažemo paradajz-pireom i zavijemo. Savitke spojimo čačkalicama te ih popržimo sa svih strana na vrućoj masnoći. Dolijemo zdjelicu tople vode i pirjamo četvrt sata. Umiješamo vrhnje s umućenim brašnom, stavimo da proključa i kuhamo oko 5 minuta. Prema ukusu umak dodatno začinimo biberom, solju i kaduljom. Savjet: Svježe teleće meso mora biti roze boje, čvrsto na dodir s dosta vlage, a masnoća mora biti bijele boje. Osim svježine mesa, kod kupovine teletine važno je odabrati i onaj dio telećeg mesa koji odgovara načinu pripreme jela.