Zanimljivosti i zabava

Nakon napada na džamiju utvrđeno: Manhaus bio inspiriran napadima u Krajstčerču i El Pasu




Norvežanin Filip Manshaus, koji je tokom vikenda uhapšen zbog napada na džamiju nedaleko od Osla, bio je inspiriran izvršiocima napada u Krajstčrču na Novom Zelandu i El Pasu u Teksasu, pišu danas norveški mediji.

Oružani napad u džamiji, koji se dogodio u predgrađu Osla, norveška policija okarakterizirala je kao “pokušaj terorizma“.

Možda će Vas zanimati i:

Policija je navela kako prvi nalazi istrage pokazuju kako je napadač ksenofob te da ima ekstremno desničarske poglede te da je želio sijati teror.

On je optužen i za ubistvo svoje sedamnaestogodišnje polusestre koja je pronađena mrtva na drugoj lokaciji.

Prema pisanju norveških medija, u porukama koje je objavljivao Manshaus stoji kako ga je “Sveti Brenton Tarant” odabrao za napad.

Podsjetimo, Tarant je optužen za ubistvo 51 osobe u napadu na Krajstčrč u martu ove godine.

U drugoj poruci on hvali Taranta, ali i osumnjičenog za napade u El Pasu, gdje su ubijene 22 osobe. Manhshaus pominje i osumnjičenog za napad na sinagogu u Kaliforniji gdje je u aprilu ubijena jedna osoba.

Poruke su objavljene na novom internet forumu pod nazivom “Endčen”.

Podsjetimo, devetnaestogogišnji Norvežanin u subotu je zapucao u džamiji u Baerumu, predgrađu Osla, i lakše ranio jednu osobu prije nego što ga je jedan vjernik savladao, a policija uhapsila.

Istražitelji, za sada, smatraju kako više nijedna osoba nije umiješana u ovaj napad.

Inače, odmah nakon incidenta u džamiji predstavnik džamije je izjavio kako je napadač u crnom, s kacigom i pancir prslukom ušao u zgradu gdje su bila samo tri vjernika.

Izvor: Dnevni avaz



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button