LifestyleU fokusu

Želite povesti kućnog ljubimca na odmor u EU? Ovo će vam biti potrebno!










Vrijeme je godišnjih odmora i odlazaka na ljetovanje.

No, osim planova gdje provesti ovo ljeto, vlasnici kućnih ljubimaca moraju odlučiti još dvije stvari – da li njihovi četveronoški prijatelji idu s njima i ako da, šta je potrebno obaviti prije putovanja.

Ako svoj odmor ne vidite bez kućnog ljubimca, a odmor planirate u zemljama EU, sigurno ste se onda zapitali: “Šta je sve potrebno da ima da bi prešao granicu BiH?”

Možda će Vas zanimati i:

Zato smo razgovarali sa doktorom veterinarskih nauka, Ernestom Karićem koji nam je rekao šta je potrebno da vaš pas ili mačka ima da bi krenuo/la sa vama na odmor.

“Pas ili mačka moraju imati pasoš, mikro čip i vakcinu protiv bjesnila. Mora proći 21 dan od vakcinacije protiv bjesnila, a nakon toga ako pas ili mačka idu u EU, osim toga treba još i certifikat koji se izdaje kod nas, u Javnom preduzeću Gradska veterinarska služba Tuzla. Kada se prikupi sva pomenuta dokumentacija, vaš ljubimac može bez problema preći granicu u inozemstvo.” – kazao je dr. Ernest Karić, veterinar.

Ako pas već ima pasoš i ugrađen mikro čip, a od vakcine je prošlo 21 dan, onda se vadi certifikat.

“Potrebno je prije na dan se najaviti u Kantonalnu inspekciju, a onda sutradan doći kod nas. Uradi se potrebna papirologija koje poslije Kantonalna inspekcija ovjeri, tako da je u roku od 24h sve moguće završiti.” – kazao je Ernest Karić.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button