BiHVijesti

Grant od 790.000 KM za 66 žrtava mina u Bosni i Hercegovini




Prva Socijalna konferencija žrtava mina u BiH okupila je na Jahorini 66 žrtava mina a, na zvaničnoj ceremoniji, potpisat će ugovore o dodjeli poslovnih grantova.

Jedan od njih je civilna žrtva rata Nedžad Nadarević, koji se bavi ugostiteljstvom. Za realizaciju tog posla dobio je donaciju.

Možda će Vas zanimati i:

Nadarević je nastradao kao desetogodišnjak, aktiviranjem nepoznate eksplozivne naprave. Pri tom je ostao bez desne ruke. Trenutno živi u Velikoj Kladuši, oženjen je i nažalost još ima značajne probleme s anksioznošću i PTSP-om.

Prva Socijalna konferencija žrtava mina u BiH održava se u okviru EU projekta pomoći žrtvama mina i njihovim porodicama u BiH, pod nazivom “To earn not to get-Zaraditi, a ne dobiti”. Finansijer je Evropska Unija u iznosu od 790.000 KM, a realizira nevladina organizacija Arbeiter-Samariter-Bund e.V iz Njemačke.

Konferencija se održava od 26. do 28. juna, a cilj je na specifičan način skrenuti pažnju domaćim javnim institucijama, nevladinim organizacijama i građanima na stanje u oblasti pomoći žrtvama mina u BiH, posebno u okviru Strategije protuminske akcije 2018. – 2025.

IZVOR: Fena


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button