Zanimljivosti i zabava

PREMIJERKA NOVOG ZELANDA POLITIČARIMA ZAMRZNULA PLATE NA 12 MJESECI










Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda Ardern) najavila je da će isplata plata za sve državnike biti zamrznuta na 12 mjeseci, budući da su već dovoljno dobro plaćeni.

Političari su trebali dobiti povišicu od tri procenta tokom septembra, u skladu sa preporukom nezavisnog Odjela za procjenu primanja, međutim, premijerka je najavila legislative koje će blokirati sprovođenje ovog postupka.

Da je pristala na ovaj korak, ona sama bi zaradila dodatnih 14.131 novozelandskih dolara na trenutnu platu od 427.072 novozelandskih dolara.

Ova povišica značila bi da će njene kolege zarađivati u prosjeku oko 8.046 dolara više nego sada.

„Sa obzirom na to da se nalazimo na gornjoj granici skale prosječnih primanja, ne vjerujemo da ima potrebe za ovakvom vrstom povišice”, izjavila je Ardern. „Mi već imamo visoka primanja i jedna od stvari koje pokušavamo prebroditi kao vlada jeste činjenica da stalno svjedočimo povišicama na gornjim skalama novčanih primanjadok se iste povišice rijetko dešavaju na dnu te iste skale na kojoj se većina građana Novog Zelanda i nalazi.”

Ardern je dodala da formula koju trenutno koristi Državni organ za nadoknade, nad kojim prethodno pomenuti nezavisni odjel nema nikakvu kontrolu, jednostavno nije prihvatljiva.

 

„Ovaj potez ne mijenja mnogo toga u generalnoj šemi stvari, ali mi vjerujemo da barem šalje snažnu poruku o vrijednostima koje ova vlada zastupa i govori dovoljno o našoj odlučnosti da izgradimo ekonomiju koja će dobro funkcionisati za sve”, izjavila je Ardern.

Podaci koje je objavila internacionalna konzultantska grupa IG, u maju, pokazali su da je Ardern peta najplaćenija politička liderka u poređenju sa 32 člana Organizacije za ekomonsku saradnju i razvoj (OECD).

Istraživanje o razlici u primanjima između svjetskih lidera i prosječnih građana pokazalo je da je premijerka Novog Zelanda na trećem mjestu i da zarađuje oko 8,63 puta više od prosječne plate u toj zemlji.

Premijer Australije Malkom Ternbul (Malcolm Turnbull) nalazi se na samom vrhu liste, sa zaradom od 538.000 dolara, što predstavlja oko 10,14 puta više od zarade prosječnog građanina ili građanke Australije.

Inače, Džasinda Ardern je prva premijerka u istoriji koja je rodila tokom mandata i iskoristila pravo na porodiljsko odsustvo.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button