BiHU fokusu

HRVATSKI KIPAR IVAN JAKŠIĆ: Memorijalnom centru ću pokloniti skulpturu “Srebrenica”

U organizaciji Bosanskog kulturnog centra Tuzla i Udruženja građana Podrinja, sinoć je u Tuzli otvorena izložba skulptura poznatog hrvatskog skulptora Ivana Jakšića.

Za ovu izložbu vladalo je veliko interesovanje, a samom otvaranju prisustvovali su ministar uprave Republike Hrvatske Lovro Kuščević, konzul Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić, te mnogi predstavnici kulturnog, političkog i javnog života Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Jakšić je za Kameleon rekao da je bilo odlično, da je prezadovoljan posjetom i cijelom atmosferom na otvaranju izložbe, te se osvrnuo na svoje radove.

“To je jedno moje viđenje svijeta, života, tradicije. To je jedna obiteljska tradicija, bavimo se kamenom od davnina. Svojim skulpturama iskazujem  ono što me okružuje”, kazao je Jakšić.

Ova izložba ujedno je i njegovo prvo predstavljanje van granica Republike Hrvatska. Među deset izloženih radova najviše pažnje je privukla skulptura koji nasi naziv “Srebrenica”.

“Pokloniću ovu skulpturu Memorijalnom centru u Srebrenici, a ona prikazuje majku koja drži dijete u naručju”, dodao je Jakšić.

Svečano uručivanje skulpture biće upriličeno u 18.45 sati, a u ime Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari preuzeti će ju predsjedavajući Upravnog odbora Nisvet Mujanović.



Back to top button