SportU fokusu

VRAĆA NAM SE MUNDIJAL: Danas dva velika spektakla u četvrtfinalu SP










Poslije dva dana pauze, danas počinje završna faza Mundijala u Rusiji. U prvom četvrtfinalnom susretu snage će odmjeriti Urugvaj i Francuska.

Urugvajci su sa maksimalnim učinkom prošli grupu u kojoj je bio i domaćin Rusija, a u osmini finala su eliminisali aktuelnog evropskog prvaka Portugal.

Selektor Urugvaja Oscar Tabarez jučer nije želio da otkrije da li će Edinson Cavani biti spreman sa četvrtfinalni okršaj sa Francuskom.

“Ne mogu da vam dam sve informacije. Ni mi ne dobijamo sve iz francuskog tima. Sve će biti poznato pred utakmicu”, rekao je Tabarez na pres konferenciji.

Francuska je poslije neuvjerljivih partija u grupnoj fazi zablistala protiv Argentine u jednoj od najboljih utakmica završnog turnira u Rusiji (4:3).

Mladi Mbappe je sa 19 godina i šest mjeseci postao drugi najmlađi fudbaler koji je postigao dva gola na utakmici Svjetskog prvenstva, nakon čuvenog Pelea iz 1958. godine.

Od 20 sati na Kazan Areni gledaćemo duel dvije selekcije koje do sada u Rusiji nisu doživjele poraz. Saştaju se Brazil i Belgija.

Brazilci su tempirali formu i igraju sve bolje kako turnir odmiče, dok su Belgijanci prvi veliki izazov imali tek u osmini finala protiv Japana koji je do 70. minute imao prednost od 2:0. Belgijanci su u dramatičnoj završnici sa tri gola uspjeli preokrenuti rezultat i plasirati se među osam najboljih.

Selektor Brazila Tite izjavio je da je protivnik toga da se utakmice odlučuju izvođenjem jedanaesteraca, ali da su njegovi fudbaleri vježbali penale pred duel sa Belgijom.

“Izvođenje penala je nešto veoma teško. Fudbalska utakmica nikada ne bi trebalo da se završi šutiranjem sa bijele tačke. Ne vidim to kao validan rezultat. Ali, ne znam šta da predložim umjesto toga”, rekao je Tite na konferenciji za novinare u Kazanju.

Petorostruki šampion svijeta je do sada četiri puta na Mundijalima bio učesnik penal serije. Brazilci su na penale eliminisani 1986. godine, nakon čega su redovno prolazili dalje, uključujući i finale Mundijala 1994. kada su podigli trofej svjetskog prvaka.

Izvor: BHRT



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button