Zanimljivosti i zabava

Japan izumio tabletu koja vas liječi od gripe U JEDNOM DANU










Naučnici u Japanu su razvili tabletu koja može ubiti virus gripe u roku od jednog dana, čineći potrebu za cjepivom zastarjelom.

Prema kasnoj fazi ispitivanja na japanskim pacijenatima sa gripom, svako ko bi uzeo tabletu bi izbrisao svoj virus gripe u roku od 24 sata.

Možda će Vas zanimati i:

Unatoč uspjehu eksperimenta, FDA kaže da tableta neće biti dostupna u Americi u skorije vrijeme.

Lijek također zahtijeva samo jednu dozu, a Tamiflu zahtijeva dvije doze dnevno, tokom pet dana. Oba lijeka uzimaju otprilike istu količinu vremena da u potpunosti izbrišu simptome gripe, ali istraživanje je pokazalo da eksperimentalni spoj pruža trenutno olakšanje pacijentima, “Daily Mail”.

Shinogi, japanska farmaceutska firma je izjavila da brzo djelovanje lijeka na ubijanje virusa je vrlo važno, jer smanjuje rizik od zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija je rekla sestrinjskoj kompaniji Shinogi & Co da taj spoj može promijeniti način na koji doktori i medicinske sestre liječe ljude bolesne od gripe. “Podaci koje smo vidjeli izgledaju vrlo obećavajuće“, rekli su.

CEO kompanije Shinogai, Isao Teshirogi, je rekao da spoj djeluje tako da blokira virus gripe od preuzimanja drugih ćelija u tijelu, i tako čuva organizam od širenja virusa gripe. Takeki Uehara, koji je vodio istraživački razvoj tog spoja, izjavio je za “Wall Street Journal” da je lijek za gripu razvijen od strane istraživača koji su istraživali lijek pritiv HIV-a koji radi istu stvar.

Pa smo rekli: “Zašto ga ne bi proizveli na našem znanju lijekova protiv HIV-a, kako bi pronašli način za liječenje gripe? I to je što smo učinili” – rekao je.

Shinoagi i Roche, firma koja je proizvela lijek Tamiflu, rekla je da su u procesu provođenja drugog stupnja globalnih eksperimenata. Lijek će tada vrijediti i biti odobren za SAD ovog ljeta. To bi moglo potrajati do iduće godine, da se donese odluka, rekla je kompanija Shinogai.

Gripa je bio posebno smrtonosna ove godine. Prema časopisu “Fortune”, nedavni podaci iz državne agencije CDC otkrili su da je virus odgovoran za 10 posto smrtnih slučajeva koji su se dogodili u prvih nekoliko sedmica epidemije gripe ove godine.

Tvrdi se da je bilo 40.414 smrtnih slučajeva u SAD-u tokom treće sedmice 2018. godine, a 4064 su bili od upale pluća i gripe.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button