Zanimljivosti i zabava

Evo zašto OBAVEZNO MORATE oprati lubenicu čim je donesete iz prodavnice




Nož priilkom prolaska kroz čvrstu spoljašnjost može da “pokupi” brojne štetne bacile na njenoj površini i tako kontaminirati ukusnu unutrašnjost koju jedemo. Zbog toga što lubenica nije kisela, već slatka, bakterije lakše mogu da se šire. Stručnjaci savjetuju da lubenicu odmah operemo kada je donesemo kući kako bismo izbjegli rizik za dobijanje bolesti kao što je listerioza.

Najbolje bi bilo da stavite lubenicu pod vodu iz česme i nikako je ne ostavljate u sudoperi punoj vode da se natapa jer to neće efikasno ukloniti sve nečistoće. Kako biste uklonili površinske bakterije, dovoljno je da protrljate lubenicu četkom dok je pod mlazom vode. Ovoj bolesti najviše su izložene trudnice, osobe sa slabim imunim sistemima, kao i starije osobe.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button