Zanimljivosti i zabava

PRELIJEPO ZDANJE: Znate li gdje se nalazi Bijeli hram? (FOTO)







Ovo nije mjesto iz bajke ili nečije mašte, ovo zaista postoji. Wat Rong Khun, poznatiji kao Bijeli hram, budistički je hram na Tajlandu koji izgleda nestvarno. Umjetnik s Tajlanda Chalermchai Kositpipat dizajnirao je ovo remek djelo 1997 godine „kao malo nebeskog mira na Zemlji.“ Dizajner nije tražio nikakve donacije ili pomoć države.

On vidi hram kao ponudu Budi i nešto što želi ostaviti svom narodu i rodnom gradu za sadašnje i buduće generacije. Trebalo mu je više od godinu da osmisli hram, a radnici radili više od decenije kako bi hram izgledao onako kako ga je osmislio dizajner. Detalji se mogu vidjeti svuda, uključujući skulpture, obojene zidove i plafone, a čak su i kupatila ukrašena u istom stilu. Hram je zaista fascinantan, a svaki djelić površine prekriven je bijelim savršenstvom.

Možda će Vas zanimati i:

Petog maja 2014. godine, zemljotres je porušio dijelove bisernog hrama. Dan kasnije, javljeno je kako neće biti rekonstrukcije, ali renoviranje je ipak počelo. Pojedini dijelovi hrama još uvijek su u fazi renoviranja zbog oštećenja koja su nastala zemljotresom. Kada se sve popravke završe, vrata hrama biće ponovo otvorena za posjetioce.

Na vratima hrama stoje stražari čiji je zadatak da protjeraju sve nečiste želje prije nego što posjetioci uđu u hram. Budistički posjetioci ulaze u hram raširenih ruku. Ruke su reprezentacija ciklusa smrti i ponovnog rađanja.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button