Kultura

FOTO: U Gradačcu otvoreni “Kikićevi susreti”







Tradicionalna manifestacija pod nazivom “Kikićevi susreti” otvorena je danas u Gradačcu.

Ona okuplja najpoznatije bh. književnike, a sve u sjećanje na životno djelo najpoznatijeg i najznačajnijeg pisca koga je iznjedrio njegov Gradačac. Smatraju ga i najznačajnijim piscem socijalne tematike sa ovih naših prostora u periodu između dva svjetska rata.

Program trodnevne manifestacije predviđa izvođenje dramske predstave, otvaranje izložbe “Mak Dizdar – prvih stotinu godina”, tribinu o djelu Alije Isakovića, okupljanje pisaca i njihov odlazak u radionice sa učenicima gradačačkih škola, nekoliko promocija knjiga kao i završno književno veče na kome se očekuje učešće nekolicine priznatih književnika koji svojim mislima i prisjećanjima uvijek otvaraju puteve ka sljedećim susretima.

Ovo je još jedna potvrda da ovakvih kulturnih manifestacija manjka u našim sredinama i koje na jedan sugestivan način čine da ne ostanemo na nivou provincija.

Hasana Kikića njegov Gradačac ne zaboravlja, kao što ni književnici ne mogu zaboraviti svog kolegu čiji je život ugašen zlikovačkim hicem u toku II Svjetskog rata, a jedan od najagilnijih antifašista je svojim izuzetnim djelima ostao da živi u generacijama svojih kolega književnika od kojih su mnogi u njemu vidjeli svoj uzor. Njegova djela, iako napisana prije osamdeset i više godina još uvijek su aktuelna i imaju puno toga vizionarskog u sebi.

Moramo na kraju istaći ogroman trud i zalaganje Izvršnog odbora “Kikićevih susreta” kao i nemjerljiv učinak u tome Presjednice tog odbora, Šejle Šehabović.

Malu sjenku na otvaranje ovih “Kikićevih susreta” baca propust organizatora da se otvaranje održi u Centralnom parku sa polaganjem cvijeća pred bistom velikog književnika, jer u dogovoreno vrijeme nikoga tu nije bilo. Možda su taj propust ublažili članovi obitelji Krajnović, koji su pred bistu položili buket ruža iz njihova vrta.

Nadamo se da je ovo bio tek jedan mali i jedini propust organizatora.

Piše: Suad Krajnović

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button