Svijet

PAPA FRANJO DIREKTAN: “Reći ću Trumpu ono što ZAISTA mislim!”










Papa je rekao novinarima u avionu, na povratku iz portugalskog svetišta Fatima, da će na sastanku 24. maja iskreno reći Trumpu šta misli.

Papa Franjo izjavio je da neće pokušavati da ubijedi američkog predsjednika Donalda Trumpa da ublaži politiku prema imigrantima i životnoj sredini, već da umjesto toga želi da pronađu zajednički jezik i rade za mir.

Papa je rekao novinarima u avionu, na povratku iz portugalskog svetišta Fatima, da će na sastanku 24. maja iskreno reći Trumpu šta misli, kao i da će predsjednika SAD saslušati s poštovanjem.

“Nikad ne donosim sud o nekome, a da ga prvo ne saslušam”, kazao je on.

Spekulacije o tome šta će biti teme razgovora pape Franje i Donalda Trumpa pojavile su se nakon papine izjave da neko ko bi gradio zidove kako bi spriječio dolazak migranata “nije hrišćanin”.

Trump, koji je u predizbornoj kampanji obećao da će sazidati zid duž granice sa Meksikom, ocijenio je da je ta papina izjava “sramotna”.

Papa Franjo je rekao da se trudi da u razgovorima nađe “vrata koja su bar malo otvorena” i gdje može da se pronađe zajednički jezik, posebno u izgradnji mira.

Odgovarajući na pitanje da li će pokušati da ublaži Trumpovu politiku, papa je odgovorio da je to “politička kalkulacija koju ne može sebi da dozvoli”. 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button