Zanimljivosti i zabava

Indonezija – U 146. godini umro najstariji čovjek na svijetu













Ipak, indonezijski zvaničnici su tvrdili da su njegovi dokumenti validni te da su na osnovu razgovora potvrdili tačnost podataka o njegovom rođenju. To ga čini najdugovječnijim čovjekom otkada se formalno bilježe podaci u svijetu. Prije nekoliko sedmica, 12. aprila, smješten je u bolnicu zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. Šest dana kasnije je tražio da bude otpušten kući.

– Kada se vratio veoma slabo je jeo i pio vodu. Sve je trajalo samo nekoliko dana, a na koncu je potpuno odbijao hranu – ispričao je njegov unuk BBC-u.

Kada su ga ranije pitali za tajnu dugovječnosti Mbah Ghoto je rekao da je strpljivost najvažnija i da je dugo živio jer je imao ljude koji ga vole i brinu se o njemu.

Iako strastveni pušač nadživio je četiri supruge, desetero braće i sestara i svu svoju djecu. U selu je bio omiljen, a mnogi su dolazili slušati njegove priče o ratovima protiv Japana i holandskih kolonizatora. Sahranjen je na lokalnom groblju.

– Nije tražio mnogo, samo je nas, svoju porodicu zamolio da ga pustimo – ispričao je njegov unuk.

Da je njegova starost potvrđena iz nezavisnih izvora on bi bio stariji od Francuskinje Jeanne Calment, koja je umrla u 122. godini i smatra se najdugovječnijom osobom na svijetu.

Izvor: 24sata.info



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button