Lifestyle

7 biljaka koje će vaš komadić svijeta učiniti rajskim vrtomAko ste dovoljno sretni da imate vrt svoj vrt, u jednom njegovu dijelu svakako napravite cvjetnjak.

Ako ipak niste te sreće, i veće cvjetne vrste i grmove možete uzgojiti na balkonu i to u teglama koje moraju biti većeg volumena kako bi se korijen biljke mogao širiti, a listovi i cvjetovi biljke rasti.

Većinu cvjetnih vrsta koju vam predlažemo vjerojatno ste vidjeli na slikama ili u drugim vrtovima. No, nije nimalo nemoguće da isto tako uspješno procvjetaju i u vašem eksterijeru.

Hibiskus

Hibiskus je zeljasta cvjetnica koja pripada obitelji sljezovki. U prirodi oni dolazi u mnogo varijanti, a karakteriziraju ih veliki tamno zeleni listovi i lijepi cvjet sa pet latica. Iz središtu cvijeta izlazi spektakularni stup na kojem su prašnik i tučak. Postoje različite boje hibiskusa – ljubičasta, žuta, narančasta. Hibiskus je jednogodišnja biljka i lako prilagodljiva pa će uspjeti čak i cvjećarima početnicima.

Oleander

Oleander je jedna od najčešćih biljaka u mediteranskom području. To je zimzeleni snažan grm, koji cvate cijelo ljeto i intenzivno miriše. Zahtjevaju malo njege. Listovi su ovalnog oblika, tamno zeleni, s malo kožnate teksture. Ne vole hladnoću i treba ga čuvati od mraza. Može se uzgajati i u velikim lončanicama.

Fuksija

Fuksija raste u grmovima i vrlo je cijenjena zbog svog gustog lišća intenzivne zelene boje. Cvijet izgleda poput naušnice. Voli propusno tlo. Grmovi fuksije sade se kad prođu mrazovi.

Rododendron

To je prilagodljiva biljka sa sjajnim zelenim listovima. Grm rododendrona može narasti i do nekoliko metara visine. Izvorno je cvijet ljubičast, ali postoje i mnogi hibridi. Posebno su popularni intenzivno crveni.

Kamelija

Kamelija je i nama draga biljka koju često susrećemo u vrtovima. Njezini cvjetovi su obično ružičaste ili bijele boje, ali postoje neke sorte s crvenim cvijetom i žuti cvijet, a listovi su debeli, tamni i pomalo kožnati.Ne zahtijeva puno i bujno cvjeta. Ne voli hladnoću, piše Večernji.hr.

Jasmin

Intenzivnog mirisa, cvijet je zvjezdastog oblika. Postoji 200 različitih vrsta. Jasmin je jednostavan za kultiviranje.

Hortenzija

Vrlo prilagodljiva pa stoga i savršena za naše vrtove. Cvjetne lopte mogu se naći u različitim bojama, što često ovisi o vrsti tla i činjenici je li hortenzija posađena na sjenovitom ili sunčanom mjestu.

(Izvor: Večernji.hr) Možda će Vas zanimati i:

Back to top button