BiHSvijet

2016. obilježili Brexit, pobjeda Trumpa, državni udar u Turskoj i presuda Karadžiću










Među događajima u svijetu koji su obilježili 2016. godinu su sukobi, političke krize, izbori, teroristički napadi, nesreće i elementarne nepogode.

Ono što će ostati upamćeno, prema godišnjem pregledu su teroristički napadi u Briselu, Nici, pokušaj državnog udara u Turskoj, predsjednički izbori u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), izlazak Velike Britanije iz Evropske unije (Brexit), ali i humanitarna kriza u Siriji koja traje već nekoliko godina.

Brexit series for FT.
Brexit series for FT.

Godinu na izmaku obilježio je pokušaj državnog udara u Turskoj, koji je 15. jula izvela teroristička organizacija (FETO).

Teroristi FETO-a su tokom noći 15. jula, prije nego je pokušaj puča ugušen, ubili blizu 250 ljudi, a više od hiljadu ranili.

turska ustav vojska

U mnogim zemljama održani su predsjednički i parlamentarni izbori, a treba izdvojiti one u SAD-u, na kojima je pobijedio republikanski kandidat Donald Trump. Ističu se i izbori u Mijanmaru, na kojima je nakon 50 godina vladavine vojne uprave, prvi put izabran civil za predsjednika.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo i poglavar Ruske pravoslavne crkve patrijarh Kiril sastali su se na Kubi. Riječ je o historijskom sastanku dva vjerska lidera od Velikog raskola u 11. stoljeću.

radovan-karadzic

U martu ove godine Radovan Karadžić osuđen je na kaznu od 40 godina zatvora za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

April se dogodila afera Panama Papers gdje je jedanaest i pol miliona dokumenata procurilo, te je utvrđeno kako se brojnim svjetskim državnicima pomagalo u pranju novca i izbjegavanju plaćanja poreza.

panama afera

London je dobio prvog gradonačelnika muslimana – Sadiqa Khana.

Pozicija i opozicija u RS-u dokazivali ko je veći nacionalista, Dodik mimo odluke Ustavnog suda BiH održao Referendum u RS-u.

dodik pjeva

U BiH održani lokalni izbori. Došlo je do uspona nezavisnih kandidata, pobjede Abdića, te poraza Durakovića.

dita

Došlo je i do buđenja tuzlanskih industrijskih giganata. Dita sada posluje pozitivno i početkom 2017. godine ide na prodaju. TTU Energetik, zvanično kupio dio imovine TTU Tuzla. Udio u Tvornici plaćen je šest miliona KM, od kojih će 5,7 miliona biti namjenjeno za uplatu zaostalog staža radnicima.

ttu-potpisivanje

Posljednje tromjesečje 2016. godine obilježile su avionska nesreća u Kolumbiji u kojoj je stradala ekipa brazilskog tima Chapecoense.

U Siriji postignut dogovor o prekidu vatre.
alep

U terorističkom napadu u Ankari ubijen ruski ambasador u Turskoj Andrey Karlov.

 

Nadamo se da će 2017. Godinu obilježiti neke ljepše vijesti, a 2016. Godini jedna poruka: ODJEBI!

 

 

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button