BiH

Završen sastanak Dodika i Čovića: Ovo su njihovi dogovori










SNSD i HDZ u zajedničkim aktivnostima žele da sva pitanja rješavamo kroz dijalog, a mislim da kontinuirana saradnja ovih stranaka najbolje govori o tome. Ništa ne radimo protiv trećeg ili treće. Ovo je dinamičan razvoj naših odnosa koje imamo, rekao je Milorad Dodik nakon sastanka s delegacijom HDZ-a.

“Imamo potrebe da rješavamo neka pitanja po kantonima. Na nivou FBiH najveći problem je učešće u Doma naroda Parlamenta FBiH, a to je problem i sa stanovništva HDZ-a, odnosno način odabira koji se pokušava riješiti s drugim relevantnim partijama.”

Možda će Vas zanimati i:

Dodik je naglasio da ostaje pri evropskm integracijama i na popuni upitnika Evropske komisije, ali da bi moglo biti problema na pitanjima poput popisa stanovništva i sličnih podataka.

“Mi ćemo nastaviti da radimo na zajedničkim pitanjima, zadovoljan sam saradnjom s Čovićem. Iznijeli smo jasan stav da treba odbiti bilo kakve aktivnosti da se obnavlja tužba BiH protiv Srbije u Hagu. Ako je to unilateralna aktvinost bošnjačke strane onda je to zloupotreba institucije. O tome smo upoznali i Dragana Čovića”, rekao je Dodik.

On je dodao da narod treba birati svoje predstavnike, gdje god ima stanovnika iz tog naroda.

Čović je istakao su on i Dodik imali prijateljske razgovore, te da je krajnje vrijeme da se stvori ambijent kako bi sve normalno funkcionisalo, javlja N1.

“Ovo je neizborna godina, trebamo se baviti životnim pitanjima. Naša dva zajednička tima su blizu rješenja o zastupljenosti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Na isti način želimo razgovarati o svim drugim temama. Mi u BiH moramo stvoriti ambijent da država normalno funkcionira, da teme koje opterećuju bez bilo kakvih razloga trebamo prebaciti u područje jačanje ekonomije i socijalne politike”, smatra Čović.

Čović je kazao kako ima osjećaj bi neke snage želje stalno držati strane u konfliktnoj situaciji u nekim područjima BiH, što ne ide u prilog nikome.

“Naša je želja da do kraja godine pokušamo dobiti do kandidatskog statusa za EU. Ali kako se danas ponašamo to je put da potpuno zaostanemo. U FBiH pokušavamo skloniti zaostatke iz prošlosti, osigurati jednakopravnost naroda i baviti se ekonomskim pitanjima.”

Lider HDZ-a smatra da će u narednih 10-15 trebati mnogo više razmijevanja sa svih strana.

“Razgovori sa liderima stranka u cijeloj BiH tokom proteklih i narednih dana bi trebali transformirati atmosferu u jedno drugačije okruženje.”



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button