Zanimljivosti i zabava

Najsretniji grad: Turski biser u kojem državna služba radi samo do srijede










Stanovnici Sinopa u Turskoj slijede vjerovanja filozofa Diogena koji je smatrao kako čovjek može biti sretan i bez ovozemaljskih dobara.

Sinop se smatra najsretnijim turskim gradom. Potvrdilo je to čak 77 posto stanovništva u istraživanju koje je proveo Turski statistički instut Turkstat.

Možda će Vas zanimati i:

Zadovoljstvo

Osjećaj zadovoljstva pripisuje se prije svega fantastičnom geografskom položaju na sjeveru Anadolije, odnosno na poluotoku Boztepe uz Crno more.

Sinop je ispresijecan plažama i pitoresknim brdovitim krajolikom koji privlači velik broj turista.

image
/pixabay

Ovo je tip grada u kojem svi znaju svakoga. Mirno je i niko se ne miješa u tuđa posla. Iako ceste nisu za pohvalu, a nedostaje i prometne signalizacije, automobili voze bez većih problema i stresa.

Većina lokalnog stanovništva ionako radije pješači, jer ne postoji žurba da se igdje stigne.

Novinar Joshua Allen s BBC-a rekao je kako su mu lokalci priznali da se to najbolje vidi na predstavnicima državne službe koji rade samo do srijede, odnosno tri dana u tjednu, iako to neće javno priznati, prenosi punkufer.hr.

Mnogi vjeruju da Sinopljani obožavaju biti na otvorenom i uživaju u suncu jer nesvjesno oponašaju Diogena koji je rođen upravo u njihovom gradu. Slavni filozof vjerovao je da se treba živjeti u skladu s prirodom.

Legenda kaže kad mu je u posjetu došao Aleksandar Veliki i pitao ga što želi, cinični Diogen odgovorio je da mu se makne s puta, jer mu zaklanja sunce.

Diogen je vjerovao da čovjek može biti sretan iako nije imao ovozemaljskih dobara, a spavao je u drvenoj bačvi.

Bez razlika

Ne čudi što ni Sinopljani ne mare za razlike u financijskim prihodima. Bili siromašni ili bogati, većina posjećuje iste kafiće, piju kafu ili čaj i jedu pecivo simit od sezamovih sjemenki.

image
/pixabay

Nikoga ne iznenađuje što se u centru grada ističe kip ovoga slavnog filozofa.

U Sinopu vrijedi vidjeti i zatvor u kojem su svoje kazne izdržavali slavni književnici Sabahattin Ali i Refik Halit Karay, crkvu Balatlar kao i džamiju koju je dao sagraditi sultan Aladdin Keykubat. Od centra grada 11 kilometara je udaljen i Hamsilos – jedini fjord u Turskoj.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button