Lifestyle

Paljenje mirisnih svijeće povećava rizik od zdrastvenih problema













Korištenje mirisnih svijeća može pridonijeti ugodnom mirisu vašeg doma, osvjetljavanju prostora i stvaranju opuštajuće atmosfere. Međutim, važno je biti svjestan potencijalnih negativnih utjecaja na zdravlje koji mogu proizaći iz njihovog paljenja.

Istraživanja su pokazala da upotreba mirisnih svijeća može povećati rizik od migrena, iritacije očiju i grla te čak doprinijeti većem riziku od respiratornih bolesti. Tamás Pándics, specijalist za javno zdravlje na Univerzitetu Semmelweis u Mađarskoj, ističe da mirisne svijeće mogu pogoršati postojeća stanja poput astme.

Ovaj rizik proizlazi iz činjenice da svijeće ispuštaju sitne čestice drugih zagađivača tijekom sagorijevanja. Preporučuje se redovito provjetravanje domova kako bi se poboljšala kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima. Smanjenje upotrebe hemikalija, uključujući mirisne svijeće, također može pridonijeti poboljšanju zraka.

Važno je napomenuti da čak i svijeće koje koriste eterična ulja umjesto umjetnih mirisa nose određene zdravstvene rizike. Na primjer, Thujone, prisutan u eteričnim uljima, povezan je s oštećenjem nervnog sustava. Tvari poput cinamaldehida, koje se koriste u svijećama s mirisom cimeta, mogu izazvati iritaciju kože i alergijske reakcije.

Osim toga, neki proizvođači svijeća koriste fitilje koji mogu proizvesti otrovnu čađ, stvarajući dodatne probleme za pluća. Važno je razumjeti da kemikalije, bez obzira jesu li prirodne ili umjetne, mogu predstavljati određenu hemijsku opasnost za tijelo. Osim svijeća, i drugi proizvodi poput sprejeva za čišćenje, vape uređaja i namještaja mogu pridonijeti zagađenju zraka u zatvorenim prostorima. Stoga, razmotrite smanjenje upotrebe ovih proizvoda kako biste očuvali kvalitetu zraka u svom domu.

 

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button