TuzlaValter TuzlanskiVijesti

Tim tuzlanskih ljekara pruža pomoć Sandžaku u liječenju od koronavirusa













U Općoj bolnici u Novom Pazaru pristigao je Tim od tri ljeka i tri medicnkih tehničara sa UKC Tuzla, predvođeni sa načelnikom Klinike za hirurgiju UKC Tuzla, prof.dr. Zijahom Rifatbegovićem ,  da pomognu svojim kolegama u liječenju oboljelih od COVID-19 jer za jednu noć  premine 10 osoba.
Prethodno je u radnoj posjeti Novom Pazaru boravio pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla,  Šekib Umihanić zajedno da udruženjem MFS EMMAUS koje je uručilo pomoć narodu Sandžaka.
U Novom Pazaru situacija je izuzetno složena, a veliki problem predstavlja veliki broj oboljelih zdravstvenih radnika.
Po riječima dr. Šekiba Umihanića , bolnica u Novom Pazaru je kompletno pretvorena u COVID bolnicu i sada je bolnica paviljonskog tipa i na svakoj od tih zgrada ima natpis COVID-19. Primjetan je i manjak zdravstvenog osoblja koje radi sa COVID -19 pozitivnim koji su već iscrpljeni jer rade duže vrijeme, te smo odlučili da pomognemo našim kolegama i zbog toga smo i organizovali Tim ljekara iz Sarajeva i Tuzle da pomognu ovoj zdravstvenoj ustanovi, kazao je dr. Umihanić te dodao: -Dogovoreno je da timovi ostanu dvije sedmice , imaju smještaj , zaštitnu opremu i raditi će isključivo sa COVID pozitivnim pacijentima. Dogovorili smo i sa direktorima domova zdravlja da istaknu svoje zahtjeve u pomoći i kadru, te da  upute našem Ministarstvu i ljekarskoj komoriu kako bismo u narednom periodu mogli organizovati pomoć i domovima zdravlja.
Pomoć građanima Sandžaka upriličilo je i Udruženje MFS Emmaus, a pomoć je ovo Udruženje prikupilo od privrednih subjekata iz BiH, građana i Kantonalnog štaba Civilne zaštite. Pomoć je uručena u Tutinu preko Fondacije Zajedno do cilja.  Sa ovom donacijom želimo da pokažemo da želimo pomoći u kriznim situacijama i da iskažemo solidarnost , istakao je Elmedin Škrebo, pomoćnik direktora MFS EMMAUS.
Duška REBIĆ



Back to top button