BiH

Banja Luka nastavlja pripremu neustavnog referenduma!













Šesta sjednica Komisije za provođenje referenduma u RS-u o danu tog bh. entiteta, najavljena je za danas u Banjoj Luci, iako bilo kakva priprema referenduma, nakon što ga je Ustavni sud proglasio neustavnim i zabranio njegovo održavanje, predstavlja krivično djelo.

Iako pored odluke Ustavnog suda, srpski političari su naveli da ostaju pri odluci Narodne skupštine RS da referendum bude proveden.

Možda će Vas zanimati i:

Već su odštampani i referendumski listići, te formirane općinske komisije koje će biti nadležne za podatke o izjašnjavanju građana o pitanju da li podržavaju da se 9.januar obilježava kao Dan RS-a.

Incko: Referendum je osporavanje državnog pravosuđa!

Zasad svi srpski zvaničnici i dalje insistiraju na referendumu, iako je visoki predstavnik pozvao jučer vlasti u RS da se uzdrže od provođenja referenduma koji, naveo je, nema zakonske osnove i kojim bi se direktno prekršila odluka Ustavnog suda.

Ovdje više nije riječ o praznicima Republike Srpske, smatra on, nego o direktnom osporavanju državnog pravosuđa.

Upozorio je i da bi osporavanje njegovih nadležnosti održavanjem referenduma predstavljalo direktno i ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, što bi imalo uticaj na stabilnost zemlje.

Iz Ambasade SAD-a u BiH su kazali da bi nepoštivanje odluke Suda značilo podrivanje pravne države, stavljanje RS-a u izolaciju i nesigurnost i direktno osporavanje državnog pravosuđa.

Sjedinjene Američke Države napominju da su ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira na sastanku Upravnog odbora koji je održan 30. avgusta 2016. godine ponovno potvrdili svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu i nedvosmislenu opredijeljenost za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta koji nemaju pravo otcjepljenja.

BHRT



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button