Super vodič - Gdje izaći

Da li znate priču o Kladnju i djevojačkoj pećini?

#visittk

Legenda kaže da se sve odigralo na običnom seoskom prelu, gdje su se kladanjski momci kako bi dobili naklonost djevojaka hvalili kako će iz samog središta pećine sa izvora donijeti vrč studene vode.  Niko se na tako nešto ne usudi osim jedne od djevojke po kojoj je ova pećina dobila ime: Djevojačka pećina.

Ponijevši vreteno da ga zabije odmah pored izvora zaputi se u pećinu. Kad je zahvatila vodu sa izvora vretenom probi haljinu svoju i osjeti da je „nešto“ vuče u izvor. Od silnog straha tu ispusti život a na tom mjestu je i ukopana i podignut joj je mezar. Djevojačka pećina zaslužuje da upravo odavdje krenemo u obilazak ovog čarobnog mjesta. Dobro došli u Kladanj, dobro došli u Tuzlanski kanton.

Djevojačka pećina - Wikipedia

Veličanstvena planina Konjuh u kojoj se udobno smjestio Kladanj privlači planinare, bicikliste, rekreativce i zapravo sve istinske zaljubljenike u prirodu. Mnoštvo je uređenih staza i puteva za planinare, kojima je Konjuh omiljena destinacija, između ostalog i zbog planinarskih domova u kojima se može predahnuti ali i prespavati.

Unutar Zaštićenog pejzaža Konjuh, Via Feratta u mjestu Brateljevići privlači veliki broj posjetilaca, onih koji su željni izazova i uživanja u netaknutoj prirodi. Rijetka su mjesta kao što je planina Konjuh gdje je priroda bila tako darežljiva.

Tokom zimskih mjeseci Kladanj je veoma popularna turistička destinacija za ljubitelje skijanja, čistog zraka i šetnje u zimskoj idili, a posebno za najmlađe koji mogu uživati na snijegu.

No photo description available.

Zbog veoma povoljne planinske klime i četinarskih šuma Kladanj je proglašen za vazdušnu banju. U sklopu zaštićenog pejzaža Konjuh nalazi se hotelski kompleks Muška voda i izvor Muške vode. U okviru zaštićenog pejzaža nalazi se i Bebravsko izletište kao i impozantna Bebravska pećina koja se nalazi na nadmorskoj visini od 882 metra duga je 500 metara od kojih je 370 metara prohodno. Pećina se sastoji od nekoliko dvorana koje krase pećinski nakit različitih oblika.

Gorsko oko ili Paočko jezero najljepši je ukras ovog dijela planine. Ovo bajkovito jezero, smješteno na 650 metara nadmorske visine, pružiće nezaboravno iskustvo svim posjetiteljima.

Centar naselja leži u dolini rijeke Drinjače, i jedno najstarijih naseljenih mjesta u Tuzlanskom kantonu. U pisanim dokumentima se spominje još 1366. godine.

Osim prirodnih vrijednosti, Kladanj je prepoznatljiv po stećcima kojih na ovom prostoru ima 598 i raspoređeni su na 57 nekropola. Napoznatija se nalazi u mjestu Olovci.

Nekropola sa stećcima u Olovcima kod Kladnja - Biserje

 

Prostor planine Konjuh, obiluje bogatom i raznolikom florom i faunom. Pokriven je gustim šumskim zajednicama u kojima prevladavaju različite vrste crnogorice te bukva i javor.

Studenac je još jedno Kladanjsko izletište za bijeg u čist zrak i prirodu.

Upravo zbog odličnih uslova za uzgoj zdrave hrane, Kladanj će i najvećim sladokuscima pružiti nezaboravna iskustva kroz degustacije raznih delicija organskog porijekla pripremljenih po tradicionalnim receptima.

Predivna planina Konjuh sa jedinstvenim zaštićenim pejzažom, šumska prostranstva, jezera, izletišta, pećine, kulturno-historijski spomenici, gotovo netaknuta priroda samo su dio epiteta koje ova općina nudi turistima. Kladanj je istinska ekološka oaza Tuzlanskog kantona.

Započnite svoje istraživanje i upoznajte nektaknutu prirodu Tuzlanskog kantona, planinske ljepotice, brojne rijeke i jezera, izletišta, osjetite dah historije i bogate kulture na www.visittk.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button