Vijesti

Escobar se danas obraća u Washingtonu: “Dodikovo djelovanje ugrožava i region”










Specijalni izaslanik Sjedinjenih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar danas bi se trebao obratiti Pododboru Komiteta za vanjske poslove SAD-a u Washingtonu koji će raspravljati o stabilnosti i sigurnosti na zapadnom Balkanu te dati procjene američke politike u regionu.

U objavljenom obraćanju zamjenika pomoćnika sekretara Gabriela Escobara pred Komitetom za vanjske poslove Predstavničkog doma (pododbor za Evropu), saslušanje o angažmanu SAD-a na Balkanu, navodi se da se politika SAD-a na zapadnom Balkanu zasniva se na jednostavnom principu: kontinuiranoj integraciji regiona u euroatlantske strukture.

Ta integracija jača Evropu kao geostrateškog partnera, jača demokratsko upravljanje i vladavinu prava i čini zemlje zapadnog Balkana sigurnijim i prosperitetnijim – a time i region boljim sigurnosnim i trgovinskim partnerima za Sjedinjene Države.

“Razumijemo da su prepreke ovom procesu ogromne – uključujući zaustavljeni napredak u demokratizaciji, korupciju, smanjenje ovisnosti o ruskoj energiji, etnonacionalističku politiku i štetni strani uticaj i dezinformacije. Ipak, ove prepreke nisu nepremostive, zapadni Balkan mora preduzeti korake neophodne da bi se kvalificirao za članstvo. Naš angažman pomaže im u borbi protiv korozivne korupcije i dezinformacija koje podstiču podložnost zlonamjernom utjecaju – iz autoritarnih država poput Rusije i NR Kine, ali i loših aktera iznutra. Naš angažman je usmjeren na rješavanje postojećih tenzija koje prijete ovom putu i većoj regionalnoj stabilnosti,” navodi se u Escobarovom izvještaju.

U dijelu izvještaja koji govori o Bosni i Hercegovini, Escobar navodi da “nažalost, u BiH predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ostaje fokusiran na raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i državnog ustava.”

“Dodikovo uporno, secesionističko i antidemokratsko djelovanje ugrožava stabilnost, sigurnost i prosperitet zemlje i šireg regiona. Nastavit ćemo sankcionirati ove akcije i pozivati na odgovornost svakoga ko podriva Dejtonski mirovni sporazum ili ugrožava suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter zemlje. Također ćemo nastaviti intenzivne napore da ojačamo opredijeljenost međunarodne zajednice da podrži Dejton, uključujući prikupljanje podrške misiji Evropske unije EUFOR ALTHEA. Nadalje, ostajemo čvrsti u podržavanju korištenja bonskih ovlasti Ureda visokog predstavnika za suprotstavljanje prijetnjama Dejtonskom sporazumu,” naglašava Escobar.

Građani zapadnog Balkana žele bolju budućnost za svoju djecu – onu u kojoj se jače, transparentnije demokratije i vlade smatraju odgovornim, podrška ljudskim pravima je snažna i gdje svi imaju koristi od većeg ekonomskog prosperiteta i sigurnosti. Naš angažman pomaže u ostvarenju ovog sna, a nastavak dvostranačkog angažmana u Kongresu i dalje je ključ njegovog uspjeha, navodi se u Escobarovom izvještaju.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button