Svijet

Charlie Hebdo: Za godišnjicu pokolja posebna naslovnica










Za prvu godišnjicu ekstremističkog atentata koji je desetkovao njegovu redakciju, francuski satirični magazin Charlie Hebdo će u srijedu na naslovnicu posebnog izdanja staviti tzv. bradatog Boga u krvavoj odjeći s kalašnjikovom u ruci, uz popratni naslov “Godinu dana kasnije, ubica i dalje šeta”.

Taj broj će biti štampan u blizu milion primjeraka, od kojih će desetine hiljada biti poslane u inozemstvo.

U tom broju će biti dodan prilog crteža ubijenih karikaturista Cabua, Wolinskog, Charba, Tignousa, Honorea i prilozi vanjskih suradnika, među kojima francuske ministrice kulture Fleur Pellerin, glumica Charlotte Gainsbourg i Juliette Binoche te intelektualaca Elisabeth Badinter, Taslime Nasreen, Russella Banksa i muzičara Ibrahima Maaloufa.

Karikaturist Riss, glavni urednik lista, koji je teško ranjen 7. januara prošle godine, napisao je uvodnik u kojem se zalaže za svjetovnost i kritizira fanatike i one koji su željeli smrt lista koji se “usuđuje smijati vjeri”.

U uvodniku također obećava da “uvjerenja ateista i laika mogu pomaknuti i više planina nego vjera vjernika”.

Pariz je prošle godine bio pogođen još smrtonosnijom terorističkom brutalnošću kad je deset mjeseci nakon napada na Charlie Hebdo 13. novembra u napadima ubijeno 130 ljudi.

 

Izvor: N1



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button