SvijetVijesti

Iz Izraela prijete da će odgovoriti na svaki napad Irana













Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da je razgovarao sa američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom o pripremama za “mogućnost direktnog napada iz Irana”. Ministar vanjskih poslova Irana poručio je da je odmazda legitimna.

To bi, prema Gallantovim riječima, zahtijevalo da Izrael odgovori na odgovarajući način.

“Sigurnosna saradnja između Izraela i SAD-a je moćna i neupitna,” rekao je Gallant u svom X postu, ponavljajući riječi Bidena u srijedu da je američka “posvećenost sigurnosti Izraela protiv ovih prijetnji iz Irana i njegovih saveznika željezna.”

Iran je okrivio Izrael za napad 1. aprila na njegov konzulat u Damasku, u kojem su ubijeni visoki članovi Korpusa garde islamske revolucije.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdollahian rekao je da je razgovarao sa svojim njemačkim, britanskim i australijskim kolegama o napadu na iranski konzulat u Siriji za koji Teheran okrivljuje Izrael.

Amirabdollahian je rekao da je naglasio da kada Izrael prekrši međunarodno pravo i Bečke konvencije kršeći diplomatske i konzularne prostorije, onda je odgovor odmazde legitiman.

On se osvrnuo na napad 1. aprila u Damasku, u kojem su ubijeni brigadni general Mohammad Reza Zahedi, viši komandant Kuds snaga Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), i njegov zamjenik, general Mohammad Hadi Hajriahimi.

Amirabdollahian je rekao da ako Vijeće sigurnosti UN-a ne osudi napad, onda je “legitimna odbrana s ciljem kažnjavanja agresora neophodna.”

“Izjavio sam da Iran ne nastoji proširiti obim rata, već traži povratak sigurnosti u nestabilnom regionu,” rekao je u objavi na Twitteru.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button