BiHZaštita okoliša

Rijeke Bioštica i Krivaja u Olovu zamućene vjerovatno vodom iz rudničkog bazena za separaciju













Građani su primjetili promjenu boje na rijeci Bioštici te su jutros prijavili našim nadležnim službama –  potvrdio je Feni načelnik Općine Olovo Džemal Memagić.

On je istakao kako je na terenu općinski sanitarni inspektor Safet Kulo, a da su njemu informaciju o promjeni boje rijeke Bioštice, koja sa Stupčanicom u tom gradiću tvori rijeku Krivaju, dojavili jutros oko 8.30 sati.

-Pretpostavlja se da se izlila voda iz Rudnika olova i ceruzita, ali to će potvrditi analize. Ne znam da li je bilo štete na flori i fauni- kazao je Memagić, koji je istakao kako se zamuđenje pokazalo iznad lokaliteta Zeleni vir.

Prema vijesti sa portala Radio Olovo, pomenutim rudnikom upravlja preduzeće “Geomet”, odnosno kompanija “Mineco”.

Foto: FENA

-Prema našim informacijama, koje smo dobili sa terena, pukao je bazen u kojem se vrši separacija rude te je voda, kroz zemlju, našla put do rijeke koja se nalazi blizu rudnika. Vjerovatno je do pucanja došlo usljed ove hladnoće- kazao je direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Džavid Aličić.

Tek nakon izvještaja nadležnih kantonalnih i federalnih vodnih inspekcija, koji su izuzeli uzorke vode, znat će se, dodaje Aličić, pravi razlog zamućenja vode u rijeci Bioštici, a samim time i u rijeci Krivaji.

Na terenu su i policijski kriminalistički inspektori.

Olovo se snabdijeva vodom sa izvorišta Zeleni Vir pa se stanovništvu preporučuje oprez te, po mogućnosti, da ne koriste tu vodu, mada do sada, nije primjećena promjena boje vode u gradskom vodovodu.



Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button