Lifestyle

Želite ubrzati rast noktiju? Postoje brojna jednostavna rješenja










Suhi i ispucali nokti često ne izgledaju lijepo, ali ne moraju biti dio vaših problema. Postoje brojna jednostavna rješenja za poticanje rasta noktiju.

Jedan od najbitnijih aspekata poticanja rasta je jačanje noktiju kroz prehranu i zdrave životne navike. Više o jačanju noktiju možete saznati ovdje.

U nastavku pročitajte kako možete ubrzati rast noktiju.

Možda će Vas zanimati i:

Zašto nokti sporo rastu?

Osim informiranja o poticanju rasta noktiju, bitno je i saznati moguće uzroke usporenijeg rasta noktiju. Postoji nekoliko najčešćih razloga:

  • nutritivni deficit,
  • dob (s godinama nokti sporije rastu),
  • hormonalne promjene.

Poznato je da su nokti ogledalo zdravlja, stoga pripazite na prehranu i zdrav život. U slučaju da imate ozbiljne probleme s noktima, savjetujte se s liječnikom kako biste otkrili uzrok.

Više o uzrocima slabih i ispucalih noktiju možete saznati ovdje.

Kako potaknuti rast noktiju?

Rast noktiju možete potaknuti konzumacijom određenih zdravih namirnica, upotrebom prirodnih pripravaka ili promjenom nekih loših navika. Više o savjetima za ubrzavanje rasta noktiju saznajte u nastavku.

Vitamini i minerali za rast noktiju

Zdrava i balansirana prehrana ključna je za sveopće zdravlje pa tako i za zdravlje noktiju. Određeni vitamini su posebno važni za poticanje rasta zdravih noktiju:

  • Biotin – vitamin B7, poznatiji kao Biotin, često se koristi kao suplement za poticanje rasta noktiju i kose. Neke od namirnica koje sadrže ovaj vitamin su avokado, žumanjci, bademi, batat, cvjetača, banane itd.
  • Vitamin B9 – ovaj vitamin potiče rast stanica, što posljedično potiče i rast noktiju. Neke od namirnica koje sadrže B9 vitamin su citrusi, zeleno lisnato povrće, cikla, cvjetača itd.
  • Kalcij – kao što je ključan za rast i jačanje kostiju, kalcij može imati ulogu i u jačanju noktiju. Kalcij možete dobiti konzumacijom sjemenki, jogurta, leće, zelenog lisnatog povrća itd.
  • Vitamin A – vitamin A je antioksidans koji jača kosti, zube, ali i nokte. Namirnice bogate vitaminom A su batat, mrkva, tikva, špinat itd.
  • Vitamin C – ovaj vitamin je također antioksidans koji jača imunitet i pomaže u borbi protiv bakterija. Namirnice bogate vitaminom C su citrusi, kivi, paprike, jagode, brokula itd.

Iako se preporučuje unos navedenih (i ostalih) vitamina kroz hranu, kao dodatak prehrani možete uzimati suplemente zasebnih vitamina ili multivitaminske suplemente.

Prirodni pripravci za rast noktiju

Za brzi rast noktiju prirodnim putem preporučuje se upotreba limuna i maslinovog ulja. Pomiješajte 1 jušnu žlicu limunovog soka i 3 jušne žlice maslinovog ulja. Mješavinu je potrebno kratko ugrijati na sobnoj temperaturi, a potom držati nokte oko 10 minuta u mješavini. Ovaj pripravak možete koristiti svaki dan.

Nipošto nemojte koristiti limun ako imate porezotine, ozlijede na prstima ili oštećenja kože oko noktiju.

Nadalje, za poticanje rasta noktiju preporučuje se i upotreba kokosovog ulja koje njeguje nokte i kožu oko noktiju. Time potiče rast zdravih i čvrstih noktiju. Potrebno je svaku noć prije spavanja ugrijati malo ekstra djevičanskog kokosovog ulja i umasirati ga u svaki nokat. Masiranje također potiče cirkulaciju što ubrzava rast noktiju.

Proizvodi za rast noktiju

Postoje različiti specijalizirani prozirni lakovi za nokte koji su namijenjeni jačanju noktiju. Većina sadrže i upute koje je potrebno pratiti.

Ulje za kutikule također može pospješiti rast noktiju. Suhi nokti često pucaju, stoga se preporučuje nanošenje ulja za kutikule kako bi nokti bili hidratizirani i njegovani.

Lak za jačanje noktiju i ulje za kutikule možete potražiti u obližnjoj drogeriji.

 

Izvor: krenizdravo.rtl.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button