SvijetZanimljivosti i zabava

Afrika se razdvaja na dva dijela, formirat će se novi okean










Naučnici tvrde da se Afrika dijeli na dva dijela, što će u konačnici dovesti do formiranja novog okeana. Iako će proces trajati milionima godina, ovaj proces će odvojiti današnju Somaliju i dijelove Kenije, Etiopije i Tanzanije od ostatka kontinenta.

Afrika se “raspada ili dijeli na dvan dijela”, a novi okean se “rađa”. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Geophysical Research Letters, dva velika dijela kontinenta se razdvajaju, a to bi u konačnici moglo dovesti do formiranja novog okeana.

Riječ je o procesu nazvanom “rifting”, koji prema Science Directu zapravo predstavlja “kidanje jedne tektonske ploče na dvije ili više ploča koje su razdvojene divergentnim granicama ploča”.

Nizijska regija nazvana “dolina rascjepa” izbija tamo gdje se Zemljine tektonske ploče pomiču, navodi National Geographic. Ove pukotine se mogu pojaviti na kopnu, kao i na dnu okeana.

Ovaj fenomen može datirati najmanje 138 miliona godina unazad kada su Južna Amerika i Afrika podijeljene na različite kontinente. U posljednji 30 miliona godina se arapska ploča udaljila od Afrike, što je proces koji je rezultirao stvaranjem Crvenog mora i Andenskog zaljeva, navodi NBC News.

Podjela kontinenta povezana je s istočnoafričkim rascjepom, 56 kilometara dugom pukotinom koja se pojavila u pustinji Etiopije 2005. godine, a prema izvještaju Economic Timesa, to će pokrenuti formiranje novog mora.

Seizmički podaci navedeni u istraživanju pokazuju da je stvaranje pukotine pokrenuto sličnim tektonskim procesima koji se odvijaju na dnu okeana. Pukotina je otkrivena na granici tri tektonske ploče, afričke nubijske, afričke somalijske i arapske, koje se već neko vrijeme razdvajaju.

Dolina istočnoafričkog rifta se proteže na više od 3.000 kilometara, od Adenskog zaljeva na sjeveru prema Zimbabveu na jugu. The Conversation piše da ovaj rascjep dijeli afričku ploču na dva dijela, somalsku i nubijsku.

“Ovo je jedino mjesto na Zemlji gdje možete proučavati kako kontinentali rascjep postaje okeanski”, rekao jej Christipher Moore, stundent doktorskih studija na Univerzitetu u Leedsu, prenosi mashable.

Kako dolazi do riftinga, tako amterijal iz dubine Zemlje ide prema površini i formira okreansku koru na grebenima.

“Možemo vidjeti kako se formira okeanska kora, jer jer se po svom sastavu i gustini izrazito razlikuje od kontinentalne kore”, kazao je Moore, koji koristi satelitski radar za praćenje vulkanske aktivnosti u istočnoj Africi, koja je povezana s pucanjem kontinenta, naveo je ranije NBC News.

Bit će potrebni milioni godina da Afrika bude podijeljena na dva jednaka dijela, a novom okeanu će biti potrebno 5 do 10 miliona godina da se formira, što bi na kraju moglo omogućiti izlaz na more zemljama koje ga nemaju uključujući Ugandu i Zambiju. Manji kontinent koji će nastati rascjepom uključivat će zemlje kao što su današnja Somalija, dijelovi Kenije, Etiopije i Tanzanije, navod USA Today.

GPS praćenje je otkrilo različite brzine pomjeranja kopna između pomenutih tektonskih ploča, pri čemu se arapska ploča pomiče od Afrike jedan inč godišnje.

“Kako dobijamo sve više i više mjerenja za GPS, tako možemo bolje razumjeti šta se događa. Adenski zaljev i Crveno more će preplaviti regiju Afar i istočnoafričku dolinu rascjepa te će postati novi okean, a taj dio istočne Afrike će postati zasebni mali kontientent”, kazao je pomorski geofizičar Ken Maconald.

Iako se proces riftinga događa već neko vrijeme, na naslovnice je dospio tek 2018. godine pojavom velike pukotine u kenijskoj dolini rascjepa. Međutim, Guardian je tada saopćio da je masivni rascjep uzrokovan iznenadnom erozijom, a ne da je dokaz aktivnog raspadanja afričkog kontinenta na dva dijela.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button