Vijesti

Onaj ko je naručio farbanje fasade zgrade u Sarajevu bit će kažnjen, inspekcija na terenu










Kako su nam rekli iz KUIP-a, potvrđeno je da izvođaču ovih radova nije izdata ni urbanistička ni građevinska saglasnost.

“Nakon što utvrdimo stvarno činjenično stanje i sačinimo zapisnik odredit ćemo mjere. On neće moći samostalno bez dozvole Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS ni vraćati u prvobitno stanje bez njihovih instrukcija”, kazali su iz KUIP-a.

Bilo kakvo izvođenje radova na tom objektu nije bilo dozvoljeno iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS.

“Zavod nije dao nikakvu saglasnost za bojenje fasade. Mi stojimo na raspolaganju kako bi se taj nemili događaj sanirao i sve vratilo u prvobitno stanje ili da se eventualno napravi sklad za uličnu fasadu u toj ulici. Ovo je degradiralo prostor, a počinitelj treba biti sankcionisan”, rekao nam je direktor Zavoda Nervin Dacić.

Nadležne institucije osudile su ovaj čin, a naručioci ovih radova još nisu poznati. Općina Centar danas je saopćila kako je navedeni prostor izdat pravnoj osobi SANJA CO d.o.o., ali s obzirom na to da nisu redovno izmirivane obaveze, odnosno plaćan zakup, Općina je pokrenula dva sudska postupka pred Općinskim sudom u Sarajevu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button