BiH

Vijeće ministara odlučilo: Euro 4 minimum za uvoz u BiH










Vijećem ministara BiH odlučio je da od 1. aprila u Bosnu i Hercegovinu mogu biti uvezena samo ona vozila koja ispunjavaju Euro 4 standard. Proizvodnja ovih vozila počela je još 2002. godine, međutim tek od 1. januara 2006. godine uvedena je obaveza za sve evropske proizvođače da moraju ispuniti Euro 4 standard.

“Odluka o najnižim tehničkim zahtjevima za nova i polovna vozila koja se uvoze u BiH već je spremna i već sljedeće sedmice biće poslana na objavljivanje u službene novine”, rekli su u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, pišu Nezavisne novine.

U ovom ministarstvu kažu da se nova odluka o minimalnom Euro 4 standardu neophodnom za uvoz neće primjenjivati na vozila koja su na teritoriju BiH došla ili je njihova narudžba izvršena prije 1. aprila ove godine.

“Uvođenjem standarda Eko 4 prilikom uvoza automobila u BiH uskladiće se najniži tehnički zahtjevi vozila s evropskim normama u ovoj oblasti te smanjiti zagađenje okoliša i opasnosti po zdravlje ljudi u Bosni i Hercegovini”, saopšteno je nakon sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj je odlučeno da se pooštre uslovi prilikom uvoza automobila u BiH.

Iako se o pooštravanju uslova za uvoz novih vozila priče duže od godinu dana, sve je ubrzano nakon velikih zagađenja vazduha u BiH u decembru prošle godine. Već tada je Vijeće ministara BiH zadužio Ministarstvo transporta i komunikacija BiH da pripremi odluku o Euro 4 standardu kao neophodnom za uvoz automobila u BiH.
Podsjećanja radi, BiH je kako bi zaštitila životnu okolinu prvobitno bila donijela odluku da mogu biti uvezena samo vozila mlađa od sedam godina, međutim pod pritiskom EU ta odluka je ukinuta i nju je zamijenila odluka o nephodnom Euro 3 strandardu, koja je na snazi još od 2010. godine.

Euro 4 standard u zemljama EU na snagu je stupio 2005. godine, ali je tada bio obavezujući samo za homologaciju novih tipova automobila.

Uvoz u 2015.

61.806 putničkih vozila uvezeno u BiH u 2015. godini
5.510 uvezenih vozila je novo 56.296 su polovna vozila
32.000 uvezenih polovnjaka ispunjavaju samo Euro 3 normu izduvnih zakona

Izvor: N.N.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button