Big Bang #HerojiGeneracije

Najbolja BH biciklistkinja zauzela prvo mjesto na svjetskoj UCI ranking listi




PROFIL KANDIDATKINJE:

Lejla Njemčević

KATEGORIJA: SPORT

MJESTO: SARAJEVO

Lejla Njemčević (rođena 19. juna 1994.) je bosanska biciklistkinja za kros i brdski biciklizam porijeklom iz Italije. Ona je prva kros-kantri biciklistkinja iz Bosne i Hercegovine koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim. Lejla je počela da se takmiči sa 15 godina u lokalnom biciklističkom klubu Klub brdskog biciklizma “Puls” za koji tim i dalje vozi. Jedanaestostruka je državna prvakinja u raznim disciplinama i četiri puta ukupna pobjednica nacionalne lige, za godine 2016, 2017, 2018. i 2019. te također dva puta osvajač srebrne medalje na Balkanskom prvenstvu.

Lejla Njemčević je odrasla u Sarajevu, dok je kao mlada pokazivala strast prema sportu i biciklizmu. Nakon intenzivne potrage za trkačkim klubom za brdski biciklizam počela je trenirati sa Amarom Njemčevićem, jednim od najboljih biciklističkih i kondicionih trenera u Bosni i Hercegovini. Nakon nekoliko godina trka na nacionalnim trkama, Tanović je 2013. godine započela profesionalnu i međunarodnu karijeru. Potpisala je profesionalni ugovor sa turskim biciklističkim timom Salcano Cappadocia 2014. godine. Lejla je osvojila tri medalje na trkama Balkanskog šampionata, 2014. je bila druga u Makedoniji i takođe osvojila drugo mjesto u Grčkoj 2015. godine. Ali 2016. godine osvojila je prvu zlatnu medalju u elitnoj kategoriji za Bosnu i Hercegovinu na Balkanskom prvenstvu u Crnoj Gori.

Nakon te pobjede postala je najuspješnija vozačica brdskog bicikla u historiji Bosne i Hercegovine. Nakon sezone 2015. i 2016. gdje je vozila za Salcano tim iz Turske, potpisala je za SMF tim iz Grčke za sezonu 2017. U sezoni 2017. Tanovićeva je odbranila titulu prvaka Balkana u Nafpaktosu (Grčka), što joj je bio drugi put zaredom da osvaja titulu prvaka Balkana u elitnoj kategoriji. Tanović je 2018. godine odbranila titulu prvaka Balkana na takmičenju održanom u Rumuniji  Nakon treće uspješne odbrane Balkanskog prvenstva, osvojila je četvrto uzastopno prvenstvo Balkana 2019. godine u Srbiji.

Lejla je državna prvakinja Bosne i Hercegovine u: krosu (XCO), kros maratonu (XCM) i eliminatoru u krosu (XCE).Također je osvojila titule na državnom prvenstvu u cestovnom biciklizmu 2014. godine. Lejla Njemčević je diplomirana studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu sa zvanjem magistra krivičnog prava.

Lejla Njemčević je kandidatkinja za priznanje Heroji Generacije u kategoriji SPORT.

Za nju glasajte klikom OVDJE

 



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button