TehnologijaTuzlaVijesti

Kupci električnih vozila u Tuzli uskoro bi mogli biti oslobođeni plaćanja poreza













Trenutni vlasnici i budući kupci hibridnih i električnih motornih vozila iz Tuzlanskog kantona uskoro bi mogli biti oslobođeni plaćanja poreza od 50 posto, odnosno u cijelosti jer je Kantonalna vlada pripremila izmjene zakona koje to predviđaju.

Vlada Tuzlanskog kantona na posljednjoj sjednici je utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na imovinu, naslijeđe i poklon. Tu se predlaže da se za hibridna putnička i teretna motorna vozila porez na imovinu utvrdi u iznosu 50 posto od iznosa utvrđenog za vozila na dizelski i benzinski pogon, a da se putnička i teretna motorna vozila na električni pogon u potpunosti oslobode plaćanja ove naknade koja je nametnuta prilikom registracije prevoznog sredstva.

Ukoliko zakon prođe u skupštinskoj proceduri, Tuzlanski kanton će biti prvi u Bosni i Hercegovini koji je za trenutne vlasnike, ali i potencijalne kupce električnih i hibridnih vozila stvorio ovakvu olakšicu.

Mjera za smanjenje zagađenje zraka

Kako su pojasnili iz Vlade Tuzlanskog kantona, ovo je jedan od oblika poticaja za čišći okoliš i smanjenje zagađenja zraka, a predlaganjem zakona kod građana nastoje proširiti interes za korištenje električnih vozila.

“Nažalost, već u startu, pri nabavci električnih automobila bh. vozači ne mogu računati na subvencije. Ovaj zakon jedan je od prvih oblika poticaja ove vrste u našoj državi, dok Ministarstvo komunikacija i prometa BiH pokušava pronaći adekvatan način finansiranja olakšica nabavke ekološki prihvatljivijih vozila kako bi uhvatili korak za svijetom”, pojasnili su iz Kantonalne vlade.

U kreiranju izmjena zakona učestvovao je i tim Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK iz kojeg navode da su električna i hibridna vozila sa stanovišta emisije izduvnih gasova ekološki daleko prihvatljivija u odnosu na konvencionalna s unutrašnjim sagorijevanjem.

“Izmjenama zakona stanovnicima Tuzlanskog kantona želimo dati vjetar u leđa prilikom kupovine ovih automobila, a nadamo se da će naše pravne regulative slijediti i ostali dijelovi Bosne i Hercegovine jer neminovno je da su ovakva vozila naša budućnost”, rekao je zamjenik resornog ministra Nenad Lukanović.

Ovakvu mjeru podržavaju i ekolozi koji se u Tuzlanskom kantonu godinama bore s rješavanjem problema prekomjernog zagađenja zraka, posebno u zimskim mjesecima.

“Zagađenje zraka u cijelom svijetu je prisutno i uglavnom veliki problem predstavlja saobraćaj. U BiH imamo druge izvore poput industrije i individualnih stambenih ložišta, tako da ne prepoznajemo koliki je udio saobraćaja. Cijeli svijet ide ka tome da se koriste hibridna i vozila na električni pogon, a korak koji radi Vlada TK je pravi jer mi ukoliko ne vršimo stimulanse i ne podstičemo korištenje takvih automobila, ne možemo ni očekivati da se nešto takvo omasovi. Moramo raditi na tome jer imamo izuzetno velikih problema po pitanju zagađenja zraka”, izjavila je direktorica tuzlanskog Centra za ekologiju i energiju Džemila Agić.

Vozila prihvatljiva za privrednike

S druge strane električna vozila u Bosni i Hercegovini posebno bi bila prihvatljiva privrednicima koji se bave transportom roba široke potrošnje, zbog višestruko niže cijena pogonskog goriva, čime bi se dugoročno gledajući mogle ostvariti i uštede u odnosu na trenutno korištenje prevoznih sredstava na benzin i dizel.

Iz Privredne komore Tuzlanskog kantona smatraju da je potez tamošnje vlade dobar jer posjeduje stimulativni faktor prilikom razmatranja mogućnosti kupovine električnog ili hibridnog vozila.

“Ovaj potez pozdravljamo jer Tuzlanski kanton ima najviše registrovanih vozila u odnosu na sve ostale u Fedraciji Bosne i Hercegovine i mislimo da će to dati određeni pozitivan efekt prilikom nabavke ovakvih vozila u budućnosti”, rekao je za Klix.ba Nedret Kikanović, direktor Kantonalne privredne komore u Tuzli.

Za razliku od razvijenijih evropskih zemalja u kojima se vozači lakše odlučuju na to da svoje automobile s unutrašnjim sagorijevanjem zamijene onima na električni pogon, takav slučaj u Bosni i Hercegovini još uvijek nije u dovoljnoj mjeri prisutan.

Problem nedostatak električnih punionica

Osim visoke cijene ovih vozila u odnosu na konvencionalna, građanima koji bi se i odlučili za kupovinu ovih savremenih i ekološki prihvatljivijih prevoznih sredstava problem predstavlja i nedostatak električnih punionica.

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja u Tuzlanskom kantonu trenutno postoje dvije, a u planu je otvaranje i treće punionice električnih automobila i sve su smještene na području Tuzle.

U protekle tri godine u Bosnu i Hercegovinu je uvezen ukupno 31 električni automobil. U toku prošle godine, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u našu zemlju je uvezeno 14 ovakvih automobila, što predstavlja povećanje za više od 50 posto u odnosu na godinu ranije.

Te 2018. godine na području Tuzlanskog kantona bila su registrovana ukupno četiri električna automobila. Koliko u ovom trenutku na cestama tuzlanske regije saobraća električnih i hibridnih vozila nije poznato jer zvanični podaci nisu utvrđeni.

Naime, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su nam potvrdili da u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH postoje registrovana električna i hibridna vozila, ali nam nisu mogli preizirati koliki je to tačan broj, s obzirom da u elektronskom sistemu nemaju opciju koja po ovakvim parametrima razvrstava registrovana vozila.

Izvor: Klix



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button