SvijetVijesti

Francuzi ne odustaju od protesta










Traže od Makrona da povuče penzione reforme.

Francusku je jutros dočekao još jedan dan uličnih protesta zbog planova predsjednika Emmanuela Macrona da natjera ljude da rade duže da zarade penzije, jer su radnici u štrajku poremetili odvoz smeća u Parizu i blokirali riječni saobraćaj na dijelu rijeke Rajne, javlja Reuters.

Sindikati su pozvali na čvrsti stav na ulicama dan prije odluke Ustavnog vijeća o legalnosti zakona kojim bi se starosna granica za odlazak u penziju podigla za dvije godine, na 64 godine.

Ako Vijeće da svoje odobrenje, moguće uz određena upozorenja, vlada će imati pravo da proglasi zakon i nadati će se da će to na kraju staviti tačku na proteste, koji su ponekad postajali nasilni uz široko rasprostranjeni bijes protiv Macrona.

Tokom 12. dana protesta širom zemlje od početka štrajkova sredinom januara, demonstranti su nakratko blokirali pristupni put Vijeću poredavši kante za smeće, okačivši preko puta transparent s natpisom “Ustavna cenzura”.

Štrajkovi su malo izgubili na snazi, a protesti su okupili manje mase proteklih sedmica u poređenju sa više od milion ljudi koji su ranije viđeni u protestima.

Ali sindikati i dalje ostaju ostali prkosni.

– Ovo sigurno nije posljednji dan štrajka – rekla je Sophie Binet, nova liderka lijevog sindikata CGT, prilikom blokade spalionice izvan Pariza.

Macron je rekao da će organizirati sastanak sa sindikatima nakon odluke Vijeća da počne raditi na drugim prijedlozima – inicijativa za koju je CGT rekao da će biti kratkog vijeka ako ne bude spreman da razgovara o povlačenju penzione reforme.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button