SvijetVijesti

300000 Finaca kreće u štrajk













Gotovo 300000 finskih radnika danas je započelo dvodnevni štrajk u znak protesta protiv planiranih reformi tržišta rada desničarske vlade i predloženih rezova u sistemu socijalne pomoći. Kompanije i sindikati rekli su da se očekuje da će štrajkovi danas i sutra zaustaviti velik dio finskog zračnog prometa, utjecati na proizvodnju rafinerija nafte i zatvoriti mnoge trgovine, tvornice i vrtiće.

“Plan vlade je bezobziran. Najprije će pravo na štrajk biti ozbiljno ograničeno, a zatim će se progurati oštri rezovi,” rekao je za Reuters predsjednik najveće finske sindikalne udruge SAK Jarkko Eloranta. Posljednjih su mjeseci radnički sindikati protestovali protiv vladinih planova o ograničavanju političkih štrajkova i o olakšavanju raskida ugovora o radu.

Sindikati su rekli da su spremni za dugu borbu u slučaju potrebe, zaprijetivši dodatnim štrajkovima ako vlada ne odustane. Međutim, vlada, koja je preuzela dužnost prošle godine, ustraje tvrdeći da Finska mora pokrenuti produktivnost i srezati fiskalni dug.

13 posto zaposlenih Finaca ide u štrajk

Glavni industrijski lobi EK i vlada kritikovali su štrajkove, rekavši da su reforme potrebne kako bi se finska ekonomija izjednačila sa zemljama s kojima se upoređuje, poput susjedne Švedske. “Reforme su neophodne, a sindikati nisu ponudili nikakvu alternativu za ispravljanje naše alarmantne ekonomske situacije,” izjavio je izvršni direktor lobija EK Jyri Hakamies.

Radnici u štrajku čine oko 13 posto od 2.29 miliona ljudi zaposlenih u Finskoj, prema službenoj statistici iz 2023. Finski nacionalni avioprijevoznik Finnair u ponedjeljak je priopćio da će otkazati oko 550 letova zbog štrajka, dok će ogranak rafinerije goriva Nestea u gradu Porvoou isporučivati manje benzina i dizela otprilike sedmicu dana.

Krovni sindikat visokoobrazovanih radnika Akava pozvao je vladu da ne odustaje od finske tradicije pregovaranja. “Nakon ove političke akcije vlada je sada prisiljena razmotriti hoće li sindikati morati nastaviti sa štrajkom i koliko se oni mogu proširiti,” rekao je glasnogovornik Akave Jyrki Kemppainen.



Izvor
Index.hr

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button