Istaknuto

Internaut Show: Tradicionalno obrazovanje nije od pomoći našoj djeci










U novom izdanju Internaut show-a razgovarali smo sa Dr.sc. Samrom Mujačić – van. prof. ETF UNTZ i Dejanom Bojićem – STEM trenerom i inženjerom elektrotehnike.

Sa gostima smo razgovarali o mnogim temama, a jedna od njih je bila i obrazovni sistem, odnosno na koji način se sam sistem obrazovanja mijenja ili bi se trebao mijenjati:

“Danas sa sigurnošću uopšte ne možemo reći koja zanimanja će postojati, koja neće postojati kada nove generacije stupe na tržište rada i čime će se naša djeca u budućnosti baviti. Zbog toga je važno pripremiti ih na nesigurnost. Da se mogu brzo prilagoditi, brzo savladati ono što je potrebno i brzo biti produktivni. Zbog toga tradicionalno obrazovanje koje podrazumijeva usvajanje nekog fiksnog seta znanja više nije od tako velike pomoći našoj djeci. Naš formalni obrazovni sistem polako prelazi prema STEM obrazovnom pristupu. Odvajamo se od klasičnog formalnog obrazovanja gdje je škola neštotu da mi moramo da ostvarimo i postignemo nekir ezultat, najviše radi te neke ocjene kojom se na neki način definiše naš uspjeh ili naše neko znanje. Ovdje je prvenstveno cilj da djeca zaista kroz zabavu, kroz učenje, kroz svoje afinitete koje pokazuju dok su zajedno sa nama uznapreduju, odnosno postignu bolje rezultate nego što je to bio do sada slučaj.”

Kratke video klipove pronađite na FB stranici Radio Kameleona i Instagramu, a kompletan video možete pogledati ispod.

Projekat ‘Internaut Show’ se organizira uz podršku programa #SustainMedia, sufinansiranog od strane Evropske Unije i Njemačke Vlade, implementiranog od strane GIZ-a, DW Akademie and Internews.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button