SvijetVijesti

Svjedočenje hirurga: Vidjeli smo opekotine od bijelih fosfornih bombi










Doktor Ghassan Abu Sittah kaže da su u Pojasu Gazi opekotine uzrokovane bijelim fosfornim bombama koje su ispalile izraelske snage te da su duboke do kostiju.

Doktor je rekao da su u bolnicu primali ranjenike s ‘čudnim povredama’, od kojih su neki izgledali kao pretučeni mačem.

Palestinsko-britanski hirurg Ghassan Abu Sittah je na konferenciji za novinare u Međunarodnom centru pravde za Palestince (ICJP) u Londonu iznio ono čemu je svjedočio prilikom posjete bolnicama u Pojasu Gaze, jadnom stanju u kojem se nalaze i patnjama pacijenata koji su pogođeni bijelim fosfornim bombama.

Pojas Gaze posjetio je 9. oktobra, znajući da će biti suočeni s brutalnim izraelskim napadom.

Bio je u bolnici Al-Shifa, gdje se pridružio hirurškom timu koji je radio operacije žrtvama izraelske agresije.

Istakao je da je 160 doktora i medicinskih sestara stradalo tokom izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Spominjući stanje pacijenata koji su stigli u bolnicu Al-Shifa, rekao je da je većina povreda uzrokovana eksplozijama, a najviše ih je bilo po licu.

Amputacije udova kod 700 do 900 djece

Ukupno 45 posto onih koji su patili od opekotina bili su djeca.

Potvrdio je da su opekotine uzrokovane bijelim fosfornim bombama i da su duboke do kostiju, jer bijeli fosfor, koji su upotrijebile okupacione snage – prema riječima hirurga – ostavlja rupe na tijelu.

Kazao je da su u bolnicu primali ranjenike s “čudnim povredama”, od kojih su neki izgledali kao pretučeni mačem.

Između 700 i 900 djece je mežu onima kojima su amputirali udove.

U svjedočenju je spomenuo da je čuo poziv izraelske vojske direktoru bolnice u kojem je rečeno da će bolnica biti gađana ako ne bude evakuirana u roku od dva sata.

Hirurg je rekao da je kolima hitne pomoći prevezen u bolnicu Al-Ahli, poznatu kao Baptističku bolnicu – koja pripada Svjetskom savezu crkava – gdje je primijetio da je situacija potpuno ista kao u bolnici Al-Shifa.

Bolnica se pretvorila u logor za raseljene, s pacijentima koji leže na zemlji i ranjenima koji dugo čekaju na hirurške operacije.

Otkrio je da je sljedećeg dana direktor Baptističke bolnice Maher Ayyad primio telefonski poziv od izraelske vojske, u kojem mu je naređeno da evakuira pacijente i bolnicu.

Izraelski dronovi su zatim ispalili projektile na ogradu bolnice, nakon čega je Maher primio drugi telefonski poziv od oficira.

Izraelski tenkovi opkolili bolnicu

Ukorio ga je što se nije izvršio evakuaciju, rekavši: “Ako ne evakuirate bolnicu, bit će bombardirana.“

Nakon što je londonski biskup uvjerio upravu Baptističke bolnice, doktori su nastavili s radom.

Bolnica je bombardovana od izraelske vojske, pri čemu se plafon operacione sale bolnice srušio za vrijeme jedne hirurške operacije.

Potvrdio je da su izraelski tenkovi opkolili bolnicu te da je u njenom dvorištu bilo mnogo tijela.

Hirurg je u svjedočenju, između ostalog, kazao da je u Pojasu Gaze vidio Palestince ranjene snajperskim mecima okupacione vojske te da su ljekari bili primorani bez anestezije uraditi nekoliko operacija, među kojima i operaciju devetogodišnje devojčice.



Izvor
N1info.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button