KulturaU fokusu

PREDSTAVLJAMO//Mirza Ćatibušić, novi direktor NP Tuzla: Pozorište ćemo napraviti domom nekih novih generacija










Dvije kulturne institucije u Tuzli, Narodno pozorište i Narodna i univerzitetska biblioteka “Derviš Sušić” zvanično su dobili nove direktore.

Vlada TK je donijela Odluku da se Mirza Ćatibušić, dipl. glumac, imenuje za direktora JU Narodno pozorište Tuzla, na period od četiri godine. U ekskluzivnom intervjuu za Kameleon otkrio je motive i razloge zbog kojih je aplicirao na ovaj konkurs, te je naveo promjene koje namjerava uraditi za vrijeme svog mandata.

KAMELEON: Koji su motivi i razlozi zbog kojih ste se prijavili na ovaj konkurs?

ĆATIBUŠIĆ: Narodno pozorište Tuzla je jedna kulturna i historijska “gromada” i mislim da izuzev toga veća motivacija bilo kojem umjetniku nije potrebna. Takva jedna bogata historija, takav jedan aktuelni glumački ansambl, glumački velikani, velikani književnosti koji su svoj radni vijek provodili u pozorištu, poput Derviša Sušića, Ahmeda Muratbegovića… predstavljaju moju ličnu motivaciju za bavljenje ovim poslom jer vjerujem da ta tradicija, kultura, historija koju Narodno pozorište u ovom gradu nosi sa sobom, treba i novim generacijama da bude donesena i da im se približi na pravi način i tu zapravo vidim i svoju buduću misiju, a to je da pozorište bude dom nekih novih generacija.

KAMELEON: Funkciju direktora Narodnog pozorišta preuzeli ste jučer. Jeste li svjesni problema u Pozorištu i postoji li neki plan kako da se riješe?

ĆATIBUŠIĆ: Nema te društvene sfere koja nije pogođena teškom ekonomskom situacijom koja jeste problem, ali puno veći problem su dnevno-politička previranja kojih smo svjedoci i vrlo malo imamo priliku i razgovarati o kulturi, o onim lijepim stvarima o kulturi, zato što na dnevnom nivou imamo razne tenzije, uvijek je iznad same države konstantno upitnik, a kultura se obično u takvim situacijama nalazi na margini interesovanja. Ono što mi želimo u narednom periodu je da svojim radom, umjetničkim stvaranjem, skrenemo pažnju na sebe i da svoje mjesto u ovakvoj konfuznoj situaciji pronađemo umjetnošću i ničim drugim.

KAMELEON: Imate li jasne ciljeve za naredni period?

ĆATIBUŠIĆ: U narednom periodu planiramo da nastavimo produciranje visokokvalitetnih pozorišnih predstava sa fokusom na mlađu publiku kako bismo imali proces školovanja publike, gdje želimo nova lica u pozorištu. Prošle godine nisu održani Tuzlanski pozorišni dani i to je jedna velika zadaća za sve nas i za mene kao novog direktora jeste da nikad više ne dopustimo da takva manifestacija ne bude održana i to je nešto čemu ćemo težiti u početnom periodu. Također, pozitivna promjena je uvođenje mjesečnih repertoara, tako da će naša publika moći ranije vidjeti koje predstave ih očekuju u narednom mjesecu, jer živimo u vremenu gdje ljudi imaju malo slobodnog vremena i pažljivo biraju kako slobodno vrijeme da provedu, pa ćemo poduzeti čitav niz koraka kako bismo na adekvatan način odgovorili i na te stvari

Sudeći po planovima, idejama i ambicijama novog direktora, pred ovom kulturnom institucijom je zaista svjetao period. SRETNO ĆATA!



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button