BiH

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH zahtijeva potpisivanje kolektivnih ugovora u TK i HNK













Sjednica Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH održana je juče u Livnu.

Sastanku su prisustvovali svi članovi UO, predvođeni predsjednicima kantonalnih strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije.

Prisutni su upoznati sa dinamikom potpisivanja kolektivnih ugovora po kantonima, te je prezentovana provedba već potpisanih kolektivnih ugovora u sedam kantona, u koliko je do sada kolektivni ugovor sa ljekarima potpisan.

Ipak, osnovna tema sastanka su bila trenutna dešavanja u vezi pregovora u TK i HNK/Ž i stav Federalnog sindikata po tom pitanju.

Potrebno je narednim danima, na najbolji način okončati pregovore u TK i HNK, između vlade navedenih kantona i Sindikata doktora, koji će rezultirati potpisivanjem kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kako je to već ranije urađeno u ostalim kantonima/županijama.

Prisutni na sjednici su izrazili nadu da su vlade navedena dva kantona svjesne od kolike je važnosti za ukupni zdravstveni sistem potpisivanje kolektivnog ugovora sa ljekarima.

Federalni sindikat je jednoglasno donio zaključak da se svi kapaciteti sindikata stave u fukciju uspješnog završetka pregovora u ova dva kantona. Odlučeno je da se zajednički pripreme sve aktivnosti oko otpočinjanja generalnog štrajka doktora medicine i stomatologije u ova dva kantona, sa podrškom svih doktora u cijeloj FBiH, u slučaju da pregovori krenu u pogrešnom smjeru ili se ne završe u razumnom roku

“Iskreno se nadamo da će vlade navedena dva kantona pokazati razumjevanje i čim prije uspješno završiti aktuelne pregovore sa sindikatom, kako bi građani u navedenim kantonima dobili zdravstvenu zaštitu kakvu zaslužuju”, poručili su iz Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button