BiH

Poznati mostarski sajdžija Ekrem Duvnjak: Ovo je jedna vrsta medicine










Ekrem Duvnjak, poznati mostarski sajdžija, urar ili časovničar, koji se više od pola vijeka profesionalno bavi ovim zanatom, ne boji se da će ovaj stari zanat ikada izumrijeti. Kako kaže: „Dok je svijeta i vijeka, vrijeme će se mjeriti, satovi će se proizvoditi“.

U malu radnju lociranu na glavnoj Titovoj ulici, u blizini nekadašnje zgrade „Razvitak“ uselio je 1965. godine, a u njoj radi i dan-danas.

Radi sa ljubavlju

Uprkos decenijama provedenim u svom poslu, Ekrem i dalje sa ljubavlju priča o svom zanatu. U svojoj 77-oj godini života s istom ljubavlju i žarom pristupa svakoj popravci sata.

Prilikom dolaska u njegovu radnjicu, zatekli smo ga kako pomno i smireno izučava kroz lupu mehanizam ručnog naizgled dosta skupog sata,  držeći u ruci pincetu, spreman, da okonča operaciju. Zadovoljan što nas vidi, nasmije se i pozove nas u svoj mali i skromni prostor, prepun raznovrsnih satova, bolje reći, svoje malo carstvo. Na pitanje koliko ih ima, odgovara, zadovoljno, mnogo.

-Ovo mene fascinira da radim jer me odmara. Ma bilo koji zanat da radite, ako ga radite uspješno i sa ljubavlju, a da je na usluzi narodu mora biti rezultata – ističe Ekrem.

Na pitanje ima li posla, može li se zaraditi od ovog zanata, zadovoljno govori da može.

– Kako se vi odnosite prema ljudima u poslu i komunikaciji, tako i imate mušterija, to je jedno s drugim usko povezano. To je specifičan poziv, jedna vrsta medicine, gdje svaki dan dolazite u iskušenje, dolazite do novih saznanja, susrećete se s novim mehanizmima, te morate dobro i smireno razmisliti da biste došli do rezultata. Najlakše je reći ne može, ali čovjek mora biti uporan, ma o kojem se poslu radilo – poručuje on.

Kaže da mu se ne dešava da ne uspije otkriti kvar i osposobiti sat, i ako se sve zakomplikuje i izgleda da nema pomoći, napravi kratku pauzu, te kasnije to ide lakše, a i ako ne ide, nema odustajanja dok se ne postigne traženi rezultat.

Nema nasljednika

Duvnjak namjera popravljati satove dok ga god zdravlje bude služilo.

-Mušterije mi često znaju reći: ‘Dao Bog da poživiš, i istraješ u ovom poslu, šta ćemo mi bez tebe’ – govori zanatlija objašnjavajući, da nažalost nema svog nasljednika.

– Imam sina koji je mogao nastaviti zanat, ali nije imao afiniteta, izabrao je drugačiji životni put – kazao je Duvnjak.

Njeguje ljubav prema sevdalinci

Osim što voli starine, Duvnjak njeguje i ljubav prema sevdalinci. Zadnju pjesmu je snimio 2007, a ukupno ima između 65-70 snimaka sevdalinki koje je snimio za Arhiv Radio Sarajevo. Nezaboravne su njegove interpretacije “Konja vodim, pješke hodim”, “Oj, Mostaru moj beharu”,”Iz kamena voda tekla”.

Izvor: faktor



Back to top button