Tuzla

Dok se UKC Tuzla “krpi” sa starim aparatima ispaštaju teško oboljeli pacijenti













Onkološki pacijenti ponovo su bili uskraćeni za radioterapiju u UKC-u u Tuzli, što, nažalost ne treba čuditi, ako se uzme u obzir da su aparati za pružanje te medicinske usluge dotrajali.

Otvoreno je pitanje kada će biti nabavljeni novi uređaji i do kada će ispaštati teško oboljeli pacijenti?

Od početka ove godine do danas u Klinici za onkologiju i radioterapiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli dva puta je dolazilo do prekida radioterapije koja se primjenjuje u liječenju pacijenata sa dijagnosticiranim karcinom.

Terapiju koja im nudi novu priliku za život nisu mogli dobiti zbog kvarova na aparatima koji su ionako dotrajali, a iz upotrebe su već trebali biti povučeni.

O tome nadležni kroz ranije godine očito nisu razmišljali, niti su bilo šta poduzimali u cilju rješavanja problema, a alarmi za uzbunu su uključeni tek u ovoj godini, kada su uređaji bili više izvan funkcije, nego što su služili svojoj svrsi.

Pacijenti ispaštaju

Lineralni akcelerator 2 u kvaru je bio od 15. maja ove godine do proteklog utorka, a više od pola mjeseca 180 pacijenata je izvan programa pružanja radioterapije. Od toga, njih 90 ranije je započelo radioterapiju, dok su ostali tek na početku tog puta.

Vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla Denijal Tulumović, koji je na tu funkciju imenovan prije nekoliko dana, u razgovoru kaže da je kvar na aparatu otklonjen te da se pacijenti ponovno podvrgavaju radioterapiji, odnosno takozvanom zračenju po programu koji je prethodno definisan.

“Jedna linija je već puštena u funkciju, dok je druga u pripremi. Naravno, ovo su stari aparati, ali smo od nadležne agencije dobili uvjeravanja da oni ne proizvode dodatne neželjene efekte. Planirana zračenja se obavljaju po protokolu koji je načelnik Klinike za onkologiju i radioterapiju programirao, tako da sada u ovom segmentu nemamo ‘uska grla’,” kaže Tulumović.

U tuzlanskom kliničkom centru izvan funkcije je lineralni akcelerator 1 koji je popravljen, ali se još uvijek čeka dozvola za njegov rad. Riječ je o uređaju starom 13 godina, a još prije sedam godina je treba biti izbačen iz upotrebe.

I Tulumović priznaje da zastarjela medicinska oprema predstavlja izuzetno veliki problem za tuzlanski klinički centar, ali i pacijente koji imaju potrebu za zračenjem.

“Za te uređaje mi imamo i određene softvere za koje je praktično istekao vijek trajanja. Mi smo morali interventno djelovati nabavkom rezervnih dijelova, kako pacijenti ne bi ispaštali. Ali, osnovni put za budućnost je nabavka nove opreme. Zbog toga smo već prema politici i finansijerima, odnosno Zavodu zdravstvenog osiguranja TK i Federacije BiH te ministarstvima zdravstva TK i FBiH, uputili zahtjeve za zanavljanje opreme u što skorije vrijeme. To je jedna od najosjetljivijih tačaka na kojoj u prethodnom periodu, nažalost, niko ništa nije radio,” navodi Tulumović.

Novac za nabavku novog aparata postoji, ali…

Popravke dotrajalih aparata za zračenje mnogo koštaju, a za nabavku jednog novog uređaja potreban je iznos od šest do 10 miliona konvertibilnih maraka. Iz Vlade Tuzlanskog kantona navode da prema planu nabavke imaju osiguran novac, ali problem predstavlja duga tenderska procedura.

“Nama su problem zakoni o javnim nabavkama, a s obzirom na to da bi se ovdje radilo o međunarodnom tenderu procedura bi u prosjeku trajala između godinu i godinu i po dana. Također, ovo je visokosofisticirana medicinska oprema koju nije jednostavno naći na tržištu, tako da bismo dodatni problem imali i obezbjeđenje samog uređaja,” kaže kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić.

Jedan od modela za kupovinu uređaja je i javno-privatno partnerstvo, o čemu razmišljaju u resornom kantonalnom ministarstvu.

“Prema našim zakonima, privatni partner u konkretnom slučaju ne bi morao provoditi proceduru javne nabavke. Jednostavno bi kupio aparat koji postoji na tržištu i ta priča bi bila završena,” dodaje Čolić.

Osim pacijenata, aktuelno stanje gorčinu i zabrinutost stvara i kod tuzlanskih aktivista, a svoj glas dosad su digli članovi Karton revolucije, koji su uvjerenja da problemi koji nastaju u tuzlanskom UKC-u sa sobom nose nesavjestan rad u službi.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button