Valter Tuzlanski

“Facebook marketplace” je pun prevara, više od trećine oglasa lažno

U Velikoj Britaniji kupci izgubili preko 70 miliona eura










Više od trećine oglasa na platformi za prodaju “Facebook marketplace” mogle bi da budu prevare koje su kupce iz Velike Britanije do sada koštale do 60 miliona funti, odnosno oko 70 miliona eura, pokazalo je istraživanje bankarskog lanaca TSB koje je prenio “Skaj njuz”.

Kompanija TSB je izračunala da britanski kupci zbog prevara na “Fejsbuk marketplejsu”, platformi na kojoj se prodaju novi i polovni predmeti kao što su automobili, satovi, odjeća i obuća, gube više od 160.000 funti na dnevnom nivou.

Predstavnici TSB su kontaktirali preko 100 prodavaca na “Fejsbuk marteplejsu” i otkrili da je čak 34 odsto oglasa  bilo lažno, a prevaranti su koristili poznate taktike kao što je usmjeravanje na lažne web stranice.

Mnogi od njih su tražili plaćanje unaprijed i odbili mogućnost da potencijalni kupac vidi prodavani predmet na sopstvene oči.

Neki artikli koji su reklamirani kao “potpuno novi” na Fejsbuk marketplejsu su bili ponuđeni za znatno nižu svotu nego što je njihova realna maloprodajna cijena, ali iza tih “izuzetno povoljnih ponuda” se krila prevara.

Predmeti koji su najčešće povezani sa prevarama su vozila i dijelovi vozila, telefoni, obuća i odjeća, konzole za video igre i dodaci ili ulaznice za koncerte i festivale.

“Ne bi trebalo da se pazari u supermarketu u kome je trećina artikala pokvarena ili falsifikovana, a to treba primijeniti i na “Fejbuk marketplejs” gde je šansa da budete prevareni jedan prema tri”, rekao je portparol TSB Met Hepbern.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button