Lifestyle

Znate li šta je pravilo tri za ublažavanje anksioznosti?
Anksioznost, emocija koja karakterizira osjećaje napetosti, zabrinutosti i fizičke promjene poput ubrzanog rada srca, može biti izazovna za mnoge ljude.

Nedostatak sna često se povezuje s povećanom anksioznošću, s posebnim naglaskom na žene, kako sugerira studija objavljena u časopisu Journal of Cognitive Neuroscience 2020. godine.

Jedna od strategija za upravljanje anksioznošću je primjena “pravila troje”.

Kada su suočeni s anksioznim mislima, ljudi mogu primijeniti ovu strategiju kako bi ograničili mentalni prostor koji te misli zauzimaju. Prema ovom pravilu, osoba dopušta sebi da se usredotoči samo na tri brige u bilo kojem trenutku. Vizualizirajući drvo s tri grane, svaka grana predstavlja jednu brigu. Kada se stablo popuni, to znači da nema mjesta za dodatne brige.

Na primjer, ako je osoba zabrinuta zbog roka, to može biti jedna grana. Ako razmišljaju o stresnom vikendu, to je druga grana. Nakon toga, mogu dodati samo još jednu brigu. Ako se situacija promijeni i pojavi nova briga, osoba može odlučiti da preispita svoje prioritete i odluči je li nova briga vrijedna mentalne energije.

Ova strategija pomaže pojedincima da razluče važne brige od onih manje važnih, što im omogućuje bolje upravljanje anksioznošću. Iako je zabrinutost sastavni dio ljudske prirode, važno je imati strategije za smirivanje uma i smanjenje anksioznosti kad god to postane potrebno. Pravilo troje pruža jednostavan i praktičan način da se kontrolira mentalni prostor i smanji anksioznost kada se osjeća preplavljujuće.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button