Svijet

Zelenski: Istražitelji dokumentirali više od 400 ruskih ratnih zločina u Hersonu
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je ruske vojnike da su počinili ratne zločine i ubijali civile u Hersonu, čije je dijelove ponovo preuzela ukrajinska vojska u prošloj sedmici nakon ruskog povlačenja.

– Istražitelji su već dokumentirali više od 400 ruskih ratnih zločina. Pronađena su tijela ubijenih civila i vojnika – izjavio je Zelenski u noćnom obraćanju naciji između nedjelje i ponedjeljka.

Možda će Vas zanimati i:

– Ruska vojska ostavila je za sobom ista zvjersva koja je počinila i u drugim regijama zemlje u koje je ušla – kazao je.

Europe's largest nuclear power plant must be demilitarised: Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy | Mint

Reuters nije bio u stanju da potvrdi njegove navode. Rusija negira da njeni vojnici namjerno napadaju civile.

Masovne grobnice otkrivene su na nekoliko lokacija širom Ukrajine od početka invazije 24. februara, među kojima i tijela civila s tragovima mučenja u regiji Harkova i Buče, u blizini Kijeva. Ukrajina je optužila ruske vojnike da su počinili zločine.

Komisija Ujedinjenih nacija u oktobru je saopćila da su ratni zločini počinjeni u Ukrajini i da su ruske snage odgovorne za “ogromnu većinu” kršenja ljudskih prava u prvim sedmicama rata.

Ukrajinski vojnici stigli su u centar južne regije Herson u petak nakon što je Rusija napustila jedinu regionalnu prijestolnicu koju je osvojila otkako je pokrenula svoju invaziju.

Mještani koji su nosili cvijeće čekali su na cesti prema Hersonu kako bi pozdravili ukrajinske vojnike u subotu dok su oni pohrlili da osiguraju desnu obalu rijeke Dnjepar.Izvor
FENA

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button