Svijet

Vučić: Očekujem eskalaciju situacije u Evropi i svijetu u narednim mjesecima
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom jučerašnjeg  obraćanja javnosti poručio da očekuje eskalaciju situacije u Evropi i svijetu, rekavši da živimo u vrijeme najveće geopolitičke krize poslije Drugog svjetskog rata.

“Očekujem eskalaciju situacije u narednim mjesecima i da se suočimo s veoma teškim posljedicama, govorim o Evropi i svijetu. Ali moramo biti čvrsto opredijeljeni da svoj posao uradimo na najbolji mogući način, da sačuvamo mir, da osiguramo ekonomski rast,” poručio je Vučić, prenosi Radiotelevizija Srbije (RTS).

Vučić je istaknuo kako je Srbiji potrebna stabilnost javnih finansija kako bi se svi ciljevi postigli. Kako je naveo, u prvom kvartalu Srbija je imala najveću stopu rasta u Evropi od 4,7 posto.

Naveo je da je inflacija u junu 4,1 posto te da bi trebala nastaviti s padom. Kaže kako su na rekordnoj zaposlenosti od 2.313.000 ljudi. Devizne rezerve su na 27 milijardi eura, dodaje Vučić, a rezerve zlata 41,3 tone.

Također, očekuje velike poremećaje na tržištu – od energenata do hrane, ne samo u Srbiji, nego i u cijelom svijetu.

Vučić je govorio i o letećim taksijima, dodavši da pregovaraju sa pet svjetskih kompanija.

“Za samo 10 godina imat ćemo po satu 20 hiljada automobila koji će letjeti iznad nas. Da ne mislite da pričam o čudima i o bajkama, nećemo mi biti, nažalost, prvi. Bit ćemo, nadam se, među prvima u Evropi. Mi ćemo to imati već 2027. godine,” rekao je Vučić.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button