U fokusu

Vozio bicikl 230km da bi posjetio groblje Bošnjaka u Mađarskoj


Biciklista, aktivista, humanitarac Husein Salvatore se upustio u još jednu avanturu, ovaj put avanturu dugu 230 km put Mađarske, ponovo na biciklu. Na ovom putovanju posjetio je “Groblje heroja” u kojem počivaju ubijeni Bošnjaci, a na svom profilu je objavio i “kratki čas historije” za one koji nisu znali ove podatke.

“Volim istraživati i putovati bajkom evo upravo sam tu na cilju 230 km predjenih od kuće u selu Nagyharsány. “Groblje heroja” u selu na jugu Mađarske, u kojem je smiraj našlo 487 duša vojnika bošnjačkih regimenti KuK iz Prvog svjetskog rata.

Leže tako zaboravljeni od svih! Ginuli su za državu u kojoj su živjeli. Bošnjaci su uvijek bili odani državama u kojima su živjeli, što smatram pozitivnim.

Na spomeniku stoji:

“U spomen hrabrim Bošnjacima, žrtvama I svjetskog rata, preminulim daleko od kuće i ovdje sahranjenim. Postavila samouprava mjesta Nagyharsány uz potporu Ministarstva odbrane Republike Mađarske.

“Bitka na Monte Meletti se odigrala 7. juna 1916. godine, kada je poražena italijanska armija i u kojoj je poginulo 208 Bošnjaka različitih vjeroispovijesti, pripadnika Druge bosanskohercegovačke regimente austrougarske vojske, poznatije kao Bošnjačka regimenta.

Ova regimenta je jedna od najodlikovanijih jedinica u Austro-Ugarskoj vojsci, a njeni pripadnici su se poznavali po fesovima koji su bili sive boje u ratu, a crvene u miru. U čast svih pripadnika bosanskohercegovačkih pješadijskih regimenti koje su bile u sklopu Austro-Ugarske vojske, austrijski kompozitor Eduard Wagnes je komponovao vojni marš pod nazivom “Die Bosniaken kommen” (Bošnjaci dolaze), koji se i danas izvodi na svim vojnim manifestacijama u Austriji.

Lokalni biznismen, vlasnik obližnjeg kamenoloma, htio je sravniti sa zemljom ovo vojno groblje. No, stanovnici ovog mađarskog sela, Mađari, to nisu dopustili, Ipak poštuju i imaju zahvalnost za ljude koji su ginuli za njihovu zemlju tada našu zajedničku, nego su se digli i napisali protest Vladi i Ministarstvu odbrane Republike Mađarske. Ministarstvo je pozitivno odgovorilo i mehanizmima sačuvalo ga od skrnavljenja, participirajući u izgradnji spomenika.

Vječna im slava.”

https://www.facebook.com/mainprof/posts/2825465857481472?__xts__%5B0%5D=68.ARAvBn34wZf4CACp8b6xeyg992x9O8whB7eiktINnGbxhJLwipk6dbANBlCJ7_OW7fzGUghlAEniyrpVwpYRhQYfA3WprekWkNgtG9eVtK8Jw0ihcY6KeBC6BKhYCNW79LEj6NiQC5IquPDj3PkR7Px5aO70v5pazNllaJDhM7ahIzTM8BFvTCIhGaBkR6E0hBXc2DKBNfyWyQYMw9jdy31XBvnuUfk33fiBdlgXclZvf0lMASpnt8EzZ8uvMF1bU8Yn&__tn__=-RMožda će Vas zanimati i:

Back to top button