BiH

Vlast u RS-u danas donosi odluku o učešću na lokalnim izborimaNa sastanku vladajuće koalicije u Republici Srpskoj danas će biti donesena konačna odluka o učešću na oktobarskim lokalnim izborima.

Na jučerašnji sastanak koji je sazvao predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić nisu došli predstavnici Partije demokratskog progresa, Srpske demokratske stranke, Liste za pravdu i red i Narodnog fronta, koje je predsjednik RS-a Milorad Dodik optužio da su “izdajnici i da rade za Christian Schmidta koji je nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.”

“Mi ćemo do sutra odlučiti da li ćemo se odazvati na izbore. Moja lična odluka je da ne idemo, ali ću saslušati i drugačije mišljenje i u vlastitim redovima. Odluka je teška, veoma odgovorna i izabraćemo najmanje zlo za Republiku Srpsku,” rekao je jučer Dodik.

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg vlast u RS ne priznaje, nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH, u Narodnoj skupštini RS je na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a usvojen Izborni zakon RS.

Međutim, predstavnici bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS su pokrenuli veto, zbog čega zakon ne može stupiti na snagu.

Prethodno je CIK raspisao izbore, a rok za prjavljivanje je 24. maj.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button