Svijet

Više od 3.000 prijava protiv svećenika zbog seksualnog zlostavljanja


Crkve Engleske suočava se sa više od 3.000 tužbi zbog seksualnog zlostavljanja, što bi moglo da znači isplatu višemilionskih odšteta. Ukupan broj prijava ili tužbi dostigao je 3.300 do 2016. godine.

Iako ovi podaci ne razlikuju nove od starih tužbi, skoro svi slučajevi se odnose na zlostavljanje djece, omladine ili ranjivih odraslih lica. Ukoliko bi svi slučajevi došli do suda, Crkva bi morala da plati višemilionsku odštetu.

Možda će Vas zanimati i:

Detalji slučajeva zlostavljanja pripremljeni su za biskupe i biće predstavljeni danas na Generalnom sinodu, piše Daily Mail.

Slučajevi seksualnog zlostavljanja uključuju optužbu protiv bivšeg biskupa Petera Bola, koji je osuđen na 32 mjeseca zatvora 2015. godine zbog seksualnog zlostavljanja dječaka u periodu od tri decenije. Nezavisnom istragom prošlog ljeta utvrđeno je da je Crkva zatajila u zaštiti dječaka i da je prikrila dokaze protiv Bola.

Od 3.300 slučajeva seksualnog zlostavljanja Sinod će da sasluša svaki peti, odnosno 18 odsto, u kojima su većinom vinovnici sveštena lica.

Izvor: srnaMožda će Vas zanimati i:

Back to top button