SvijetVijesti

Vijeće sigurnosti UN-a će održati hitnu sjednicu zbog humanitarne krize u Gazi
Vijeće sigurnosti UN-a danas će održati hitan sastanak o humanitarnoj krizi u Pojasu Gaze, nakon što je Izrael proširio svoju kopnenu operaciju na palestinskom teritoriju tokom vikenda.

Tokom sastanka, koji su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijeće sigurnosti će obavijestiti UNRWA, UN-ova agencija koja pruža pomoć Palestincima.

U subotu je generalni sekretar UN-a António Guterres izrazio žaljenje što je Izrael intenzivirao vojne operacije umjesto da dopusti kritično potrebnu humanitarnu stanku koju podržava međunarodna zajednica.

Vijeće sigurnosti do sada nije uspjelo u četiri pokušaja da postigne rezoluciju o prekidu vatre, jer su Rusija ili SAD upotrijebile svoj veto.

UN kaže da se, prema anegdotskim dokazima, na sjeveru Gaze čini da zračni napadi sistematski uništavaju stambena područja.

U petak je Generalna skupština UN-a donijela neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na hitno uspostavljanje humanitarnog primirja u Gazu. Rezoluciju je podržalo 120 članica UN-a, a samo 14 je bilo protiv.Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button