Valter Tuzlanski

Vanja Stuhli. Rođena Tuzlanka i bosanskohercegovačka teniska trenerica svjetske reputacije
Vanja Stuhli je teniska trenerica sa zavidnom međunarodnom karijerom. Ova rođena Tuzlanka, svoje je prve teniske korake napravila na šljaci u rodnom gradu sa nepune četiri godine. Ljubav prema bijelom sportu bila je toliko jaka da je Vanja vrlo rano poželjela da to bude i njen životni poziv. Nakon Tuzle životni putevi su je odveli u Mostar na studij na likovnoj akademiji, ali je Mostar zapravo bio presudan da Vanja Stuhli uđe u trenerske vode i u njima ostane i kontinuirano se usavršava.

“Tenis je sport koji vam se uvuče pod kožu. Kad ga zavolite to je veza za cijeli život. Ja sam zapravo, vrlo rano, poželjela da se bavim trenerskim poslom. Dogodilo mi se da sam u Mostaru počela da radim sa nekim sjajnim dječacima i djevojčicama, ali i da se istovremeno educiram u trenerskom pozivu. I do danas se konstantno usavršavam, što je vjerojatno i rezultiralo da izgradim poprilično bogatu trenersku karijeru”,  kaže za Hrvatski glasnik ova uspješna Tuzlanka.

Možda će Vas zanimati i:

Vanja Stuhli potomak je čuvene tuzlanske obitelji češkog podrijetla. Još od sokolskog doma u naselju Kreka pa do danas Stuhliji već desetljećima ostavljaju neizbrisiv trag u povijesti kulture i sporta ovog kraja. Nama ostaje da uspjehe koje danas u svijetu tenisa bilježi Vanja Stuhli bilježimo i prenosimo generacijama koje dolaze.

Vanja Stuhli jedina je ženska teniska trenerica iz BiH koja ima završenu najvišu razinu edukacije za teniskog trenera (ITF level 3),  uz dvojicu kolega trenera iz BiH i  prošla je sve razine usavršavanja koje nudi Međunarodna teniska federacija. Ova znanja otvorila su joj mogućnosti izlaska na europsku i svjetsku tenisku scenu, naročito u segmentu juniorskog ženskog tenisa. Danas je jedan od eksperata ITF – a za juniorski ženski tenis u kojem je imala značajne trenerske uspjehe, sa igračicama iz cijelog svijeta. Na teniskom Grand Slamu Roland Garros, kao voditeljica prestižnog međunarodnog tima je 2023. godine ušla je u povijest omogućivši po prvi puta djevojci iz Maroka da sudjeluje u glavnom turniru.

Njena stručnost prepoznata je diljem Balkana gdje je održavala trenerske tečajeve za trenere. Prije nekoliko godina bila je trenerica i agentica prestižne teniske akademije «Rafael Nadal», što zauzima posebno mjesto u njenoj bogatoj teniskoj biografiji. Njen rad na ovoj akademiji otvorio je vrata mladim teniskim talentima iz BiH za lakši ulazak na ovu prestižnu tenisku akademiju.

“Naravno da je to jedno posebno iskustvo za mene, kao trenera. Rad na jednoj takvoj prestižoj akademiji omogućava vam dalji razvoj i kontakte. Radeći na Nadalovoj akademiji imala sam priliku surađivati i sa samim Nadalom i sa njegovim najbližim suradnicima. Posebno me dojmilo to da i sam Nadal, kada boravi na akademiji sudjeluje u trenažnom procesu i radu sa polaznicima te akademije, potpuno ravnopravno, kao da se ne radi o jednoj od najvećih legendi našeg sporta. Iskustva koja sam stekla radeći kao trener, a poslije i kao agent ove akademije značajno su nadgradila i moj osobni trenerski put”,  dodaje Vanja Stuhli.

Danas živi i radi u Grčkoj. Živopisni Rodos najprije je upoznala na poziv tamošnjeg teniskog kluba gdje je pozvana da bude glavna trenerica. Životni putevi i okolnosti doveli su do toga da Vanja Stuhli danas radi za Teniski savez Grčke na  programu edukacije tamošnjih teniskih trenera. S druge strane Rodos je donio i nove životne stranice, kćer Niku i supruga Mihalisa, koji su njena neizmjerna podrška u svim profesionalnim izazovima.

Tuzla je oduvijek bila rasadnih teniskih talenata i kroz povijest je dala mnoga značajna imena u ovom sportu. Mnogi od njih danas žive i rade diljem svijeta gdje su izuzetno cijenjeni. Ipak, važno je i u rodnom gradu ukazati im zasluženu pozornost i čast, jer pronose ime svog grada na svjetskim kulturnim, glazbenim i sportskim scenama.

Vanja Stuhli potomak je čuvene tuzlanske obitelji češkog podrijetla. Još od sokolskog doma u naselju Kreka pa do danas Stuhliji već desetljećima ostavljaju neizbrisiv trag u povijesti kulture i sporta ovog kraja. Nama ostaje da uspjehe koje danas u svijetu tenisa bilježi Vanja Stuhli bilježimo i prenosimo generacijama koje dolaze.

Radiokameleon.ba/Hrvatski glasnik.baMožda će Vas zanimati i:

Back to top button